Augusztus 10-től megszűnik a Széna téri autóbusz-állomás, a Zsámbéki-medence felé közlekedő járatok a Széll Kálmán tér Dékán utca és Szilágyi Erzsébet fasor közötti szakaszára áthelyezett megállókból indulnak a Volánbusz Zrt. közlése szerint. A fővárosba érkező buszok érkezési helye nem változik.

Az innen induló járatok célállomásai Budakeszi, Páty, Biatorbágy, Zsámbék, Mány, Szomor, Gyermely, Bicske, Bajna, Nagysáp, Herceghalom, Telki, Perbál, Budajenő és Tök.

A távolsági buszok megállóját a Széll Kálmán tér és a Dékán utca sarkára helyezik (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Széll Kálmán téren csak előre megváltott menetjeggyel vagy bérlettel lehet felszállni az autóbuszokra, melyeket a BKK ügyfélközpontjában, illetve a kocsiállások környékén lévő automatákból tudunk megvenni.

A megállóhelyekhez fedett utasvárókat is építenek majd, várhatóan ősszel. A buszok átmenetileg a Déli pályaudvar mellett fognak várakozni napközben, a Széll Kálmán téri megállóhelyre az indulás előtt érkeznek.

A megállóhelyekhez fedett utasvárókat is építenek majd (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A buszpályaudvar elköltöztetése után a Széna teret átalakítják, felújítják. A forgalmas tér jelenleg elhanyagolt állapotban van. A buszvégállomás, a benzinkút és a parkolók elfoglalják a tér nagy részét, nincsenek padok, utcabútorok, növények. Egy bicikliút is keresztezi a teret.

Ma még a Széna téri autóbusz-állomás​ról indultak a járatok a Zsámbéki-medence felé (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A forgalmas Széna tér nagy részét elfoglalja a parkoló (Fotó: pestbuda.hu)

A terület felújításának terveit 2018-ban fogadta el a Fővárosi Közgyűlés. Az a célkitűzés, hogy a Széna térnek ne csak közlekedési funkciója legyen, hanem a felújított Széll Kálmán térhez illeszkedő, nagyobb zöldterülettel rendelkező, kellemes közterület jöjjön létre. Megszüntetik az Ostrom utca és a Hattyú utca közötti parkolót, valamint felújítják a Csalogány és a Hattyú utca térhez kapcsolódó útszakaszát.

A Csalogány és a Hattyú utca térhez kapcsolódó útszakaszát is felújítják majd (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Széna téri épületeket elbontják, nagyobb lesz a zöldfelület (Fotó: pestbuda.hu)

A forgalom csökkenésével a zaj és a levegő szennyezettsége is kisebb lesz majd. A beruházás 2,5 milliárd forintba kerül. Augusztusban elkezdődik a kivitelezés, a Széna tér és környezetének felújítása a tervek szerint 2020 végén fejeződik majd be.

Olvassa el korábbi cikkünket is a Széna térről: Lövölde, kupleráj, kórház és forradalom: ez a Széna tér története

Nyitókép: A Széna téri autóbusz-állomás 2019. júliusában, az elkötözés előtt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)