Az Alkotmányvédelmi Hivatal ma átadott új épülete a XI. kerületben, a Fehérvári út 70. alatt található. Az új épület csaknem 30 milliárd forintba került.

„A magyar államnak rég nem volt annyi ereje, képessége – a kormányzatnak annyi elszántsága, a gazdaságnak pedig olyan jó teljesítménye –, hogy ekkora összeget előteremtsen alkotmányvédelmi intézmények „összegyűjtésére” egy helyre. Most azonban ez megtörténhetett, és az új ingatlannak köszönhetően az Alkotmányvédelmi Hivatal már nem négy különböző helyszínen fog működni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az átadóünnepségen.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal új épületének egyenes vonalai világosságot, következetességet, fegyelmezettséget sugároznak – értékelt a kormányfő, hozzáfűzve: a kialakítás jól adja vissza azokat a tulajdonságokat, amelyeket a kormány és a belügyminiszter elvár az intézménytől.

Kiss Zoltán, az Alkotmányvédelmi Hivatal főigazgatója elmondta: a kormány 2016 májusában döntött arról, hogy egységes elhelyezést kell biztosítani az AH-nak, a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központnak, valamint a Kormányzati Adatközpontnak.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal új, hatszintes épülete a XI. kerületben található (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A döntést azért volt indokolt meghozni, hogy még hatékonyabb legyen a rendvédelmi szervek működése – jelentette ki, megjegyezve: az Alkotmányvédelmi Hivatal korábban Budapest négy, egymástól távoli pontján működött, ami gyengítette az információáramlást, és így a teljesítményt.

A műszaki átadás-átvételt áprilisban zárták le, ezt követően az épületet alkalmassá tették a nemzetbiztonsági feladatokra. Az ingatlan megfelel mindazon követelményeknek, amelyeket a kor kihívásai támasztanak, valamint a magyar és NATO-s jogszabályok, rendelkezések előírnak - hangoztatta a főigazgató.

Az új épület hatszintes, mintegy 35 ezer négyzetméter alapterületű. Az informatikai rendszer kialakításához 1200 kilométernyi kábelt használtak fel. Helyet kapott benne egy 300 fős befogadóképességű konferenciaterem. Több mint ötven védett helyiséget alakítottak ki, és kiemelten védett tárgyalókat is építettek.

Forrás: MTI

Nyitókép: Átadták az Alkotmányvédelmi Hivatal új székházát (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)