Az elmúlt hetekben a XV. kerület köztereinek karbantartásáért felelős Répszolg irányításával új köntöst kapott az újpalotai Fő tér – írja bpxv.hu.

A szökőkút melletti terület térkövébe egy zárókövet helyeztek el (Fotó: XV Média, Vargosz)

A munkálatok során felújították a szökőkút gépészetét, megtisztították a kúthoz tartozó csatorna-összeköttetést. A szökőkút mellett közvetlenül álló fákat biztonsági okokból kivágták, de Bokor István Répszolg-ügyvezető közlése szerint jóval több fát ültetnek majd a helyükre, mint amennyit eltávolítottak.

A szökőkút környékének burkolása (Fotó: XV Média, Vargosz)

Kiszedték az elgazosodott, elburjánzott bokrokat, mert ezek állítólag már csak „illemhelyül” szolgáltak. Bővült a szökőkút környékének burkolata, ide örökzöldeket helyeznek el, a padokat pedig felújították. Így az a gömbkőris gyűrű, amit korábban a szökőkút köré telepítettek, újra érvényesülhet.

A további fejlesztések a 2019-es kerületi költségvetés elfogadásának függvényében alakulhatnak majd, a mostani munkákat – 7 millió forint értékben – a Répszolg a saját költségvetéséből gazdálkodta ki.

A XV. kerületi Újpalota Fő tere 1974-ben (Forrás: Fortepan)

A távlati tervek között szerepel egy nyilvános illemhely elhelyezése a téren. Arra is van elképzelés, hogy a szökőkutat fény- és hangjátékkal tennék látványosabbá. Az üzletek előtti részre padokat, sakkasztalokat képzeltek el. A biztonságra is nagyobb hangsúlyt helyeznének a térfigyelő kamerák számának bővítésével.

Forrás: bpxv.hu, xvmedia.hu

Nyitókép: A szökőkút Újpalotán, a Fő téren (Fotó: XV Média, Vargosz)