A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság által alapított Köztérmegújítási Nívódíjat főtér kategóriában idén Ferencváros Önkormányzata érdemelte ki a 2016-ban átadott Nehru Part Projektért – írja a ferencvaros.hu. A terület a játszótértől a kutyafuttatón át az extrém sportpályáig minden szabadidős igényt magas színvonalon szolgál ki.

A Gellért Szálló adott otthont november 6-án a 2019-es Országos Urbanisztikai Konferenciának. Az esemény végén ünnepélyesen átadták a neves nemzetközi zsűri által fémjelzett, 2009-ben alapított Köztérmegújítási nívódíjat. A kitüntetést dr. Salamin Géza, a MUT elnöke nyújtotta át Baranyi Krisztina polgármesternek és a projektben részt vevő 12 szakembernek.

Köztérmegújítási Nívódíjat főtér kategóriában idén Ferencváros Önkormányzata érdemelte ki a 2016-ban átadott Nehru Part Projektért (Fotó: ferencvaros.hu)

A rangos elismerés méltatásában hangsúlyozták az önkormányzat, a tervezők és a kivitelezők közti szoros együttműködést. A zsűri értékelése szerint a széles körű társadalmi egyeztetés eredményeként létrejött átfogó felújítás sikere részben a terület adottságainak köszönhető, de a projekt gondos előkészítése, az eredményorientált célkitűzés is hozzájárult a kiváló végeredményhez.

A funkcionális, ökológiai és esztétikai alapokra helyezett parkszerkezeti átalakítás és rehabilitáció az ítészek szerint nemcsak a környékbeliek számára, hanem budapesti viszonylatban is jövőbe mutató megoldásokat eredményezett.

 A Nehru partot 2016-ban teljesen felújították a mai kor követelményeinek megfelelően (Fotó: ferencvaros.hu)

A Nehru part Budapest és ezen belül Ferencváros egyik fontos zöldterülete. A fővárosi fejlesztések sorában kulcsfontosságú Duna-parti szakasz egyik központi, egyedi hangulatú része. A Nehru part felújítása során 2016-ban a teljes parkot a mai kor követelményeinek megfelelően alakították ki. A zöldfelület megőrzése mellett a különböző sportolási lehetőségek megteremtése volt a cél.

A Duna menti sétány felújítása, pihenőfelületek kialakítása, a meglévő gyalogos utak korszerűsítése, a zöldfelületek felújítása mellett átépítették a sportpályát, valamint a játszóteret is. Ezen kívül  megépült  egy  sakkterületet is és egy kutyafuttató is helyet kapott. Elkészült egy pihenőterasz is, azzal a céllal, hogy a Bálnát és a parkot összekapcsolják.

A Nehru parton a különböző funkciójú parkrészek más és más korosztálynak épültek (Fotó: fokert.hu)

A növényhasználatban és a stíluselemekben a Duna közelsége érvényesül. A park fejújítása mellett  a meglévő közvilágítási rendszer is átalakult. A Nehru part megújításával mind kerületi, mind városi szinten jelentős zöldfelület és közösségi tér jött létre. A különböző funkciójú parkrészek más és más korosztálynak épültek. Található itt játszótér a gyerekeknek 14 éves korig, sportpálya, kültéri  fitneszpálya, kerékpárút és futóút. Lett pálya az extrém sportolóknak és kijelölt kutyafuttató is.

Közel három hektáron 12.805 db cserjét, félcserjét és 7.444 db díszfű félét és hagymás növényt ültettek ki a kertészek, a meglévő zöld terület természetesen megtartva.

Megszépült a Duna menti sétány, pihenőfelületeket alakítottak ki, korszerűsítették a gyalogos utakat, átépítették a sportpályát és a játszóteret (Fotó: fokert.hu)

A Nehru parton biodiverz zöld felületet hoztak létre és változatos sportolási lehetőségeket teremtettek. Megszépült a Duna menti sétány, melynek burkolatai vízáteresztőek, így helyben tartják a csapadékot. Pihenőfelületek létesültek, korszerűsítették a gyalogos utakat, átépítették a sportpályát és a játszóteret, de szabadtéri sakktábla és kutyafuttató is helyet kapott a területen.

A munkálatok során pihenőteraszt építettek, amely a Bálnát és a parkot kapcsolja össze. A Duna „stílusában” kialakított növényzet és dizájnelemek mellett a közvilágítási rendszert is átalakították. A Nehru parton ezzel városi szinten is jelentős zöld felület és közösségi tér jött létre. A különböző funkciójú parkrészek között található játszótér, sportpálya, fitneszpark, kerékpárút, futó- és extrém sportpálya.

Forrás: ferencvaros.hu

Nyitókép: A Nehru part (Fotó: fokert.hu)