Zúgnak a harangok országszerte és a határon túl Trianon emlékére június 4-én délután fél 5-kor a Nemzeti összetartozás napján. Száz éve, 1920. június 4-én írták alá a versailles-i Nagy Trianon-kastélyban az első világháborút lezáró trianoni békediktátumot, amely területe kétharmadával megcsonkította Magyarországot, a magyarság egyharmada az új határokon kívülre került.

A Szent István-bazilika déli és északi harangtornya egy több képből összeállított panorámaképen (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A Szent István-bazilika 2150 kilogrammos Szent Henrik-harangja az északi toronyban (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta, és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra.

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának napját, június 4-ét. Az erről szóló, 2010. évi XLV. törvény kimondta: „a több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, melynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme”.

Országszerte megemlékezéseket tartanak csütörtökön az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója, a nemzeti összetartozás napja alkalmából. Budapesten 16 óra 30 perckor egy percre megáll a budapesti közösségi közlekedés.

A Szent István-bazilika kupolája és harangtornyai (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A Szent István-bazilika északi tornyának harangjai, középen a templom egyetlen eredeti harangja, mellette a 3600 kilogrammos Nagyboldogasszony-harang, a 2150 kilogrammos Szent Henrik-harang (bal alsó), az 1200 kilogrammos Boldog Gizella-harang (jobb alsó), a 750 kilogrammos Szent Imre-harang (bal felső) és az 500 kilogrammos Árpád-házi Szent Erzsébet-harang (jobb felső) (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A Szent István-bazilika északi tornya harangszékének felső dísze (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Forrás: MTI

Nyitókép: A Szent István-bazilika déli tornyának harangja, a 9250 kilogrammos Szent István-nagyharang, Magyarország legnagyobb harangja (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)