Teljesen újjáépült és a XXI. század igényeinek megfelelően alakult át a XI. kerületi a Függetlenségi park, amely a „Budapest 2019 – Európa sportfővárosa” program keretében készült el a Főkert Zrt. fejlesztésével.

A Bocskai út, a Karolina út és a Nagyszőlős utca által bezárt háromszögben megőrizték az eredeti parkszerkezetet, amely fontos kerttörténeti érték. A 250 millió forintos beruházás során a Főkert Zrt. felújította a szökőkutat és az emlékművet, köré pedig pihenőteret épített. A központi üveg emlékmű és vízmedence körül egy védett, pihenésre alkalmas tér alakult ki, amely a háromszög alakú zöldfelület minden sarkából egyenes utakkal megközelíthető.

A XI. kerületi Függetlenségi park teljesen megújult (Fotó: ujbuda.hu)

A park szélén körbefutó széles járdákon belül új multifunkcionális tér készült. A sportterületen street workout eszközök, nyugágyak, padokkal kialakított pihenőhely, ivókút, illetve egy automata illemhely is várja a kikapcsolódni és sportolni vágyókat. A szabadtéri edzőpark eszközei között megtalálható kér pár gyűrűt állvány, ferde pad, függőleges és vízszintes létra szett, párhuzamos és ferde korlát, bokszzsák és négyrészes nyújtó torony is. Magas minőségű, könnyen fenntartható utcabútorokat (okos padok, hulladékgyűjtők, kerékpártárolók) is telepítettek, mindezzel élhető teret biztosítanak az ide érkezőknek.

Az USB-csatlakozóval ellátott okos padok világítással is rendelkeznek, amellyel este és félhomályban, mint díszvilágítás reprezentatív környezetet biztosít a szökőkútnak és a központi térnek. A parkban egy okos oszlop is megtalálható, mely 50 méter sugarú körben ingyenes WIFI használatot biztosít.

 Jól felszerelt szabadtéri edzőpark várja a sportolni vágyókat ​(Fotó: ujbuda.hu)

A 6040 négyzetméter  nagyságú területen teljesen megújultak a burkolatok, a parki világítás és a növényzet is. A park letisztult, egyszerű formákkal és klasszikus térszerkesztéssel újult meg, de mégis kortárs szemléletű és anyaghasználatú. Olyan új, többgenerációs, elsősorban a családok igényeire szabott, sportolásra és rekreációra alkalmas tér jön létre, amely a helyi közösség erősödéséhez is hozzájárulhat.

Egy automata illemhelyet is kialakítottak ​(Fotó: ujbuda.hu)

1962-ben hozták létre az akkori Hanoi parkot – amely ma a Függetlenségi park nevet viseli – Mőcsényi Mihály tervei szerint. Mőcsényi Mihály tájépítész professzor munkáját dicséri a Feneketlen-tó körüli rendkívül népszerű terület is. Ő az egyetlen magyar, aki a tájépítészeknek járó „Nobelt”, vagyis a Sir Geoffrey Jellicoe-díjat megkapta.

A Függetlenségi emlékművet – az üveg obeliszkre állított szárnyas Nike-szobrot, mely a szökőkút közepén áll – 1994-ben avatták fel. A szobor Vadász György és Kiss Sándor alkotása.

A „Budapest 2019 – Európa sportfővárosa” program részeként összesen hét fővárosi park újul meg ​(Fotó: ujbuda.hu)

A „Budapest 2019 – Európa sportfővárosa” program részeként hét fővárosi, köztük három újbudai park újul meg. A megújuló parkok: II. János Pál pápa tér, Függetlenségi park, Csepel, Csillagtelep, Egyetemisták parkja, Tabán, Hajógyári sziget, Gazdagrét, Kaptató sétány. A fejlesztések célja, hogy a fővárosiak generációtól függetlenül megújult környezetben és minél aktívabban tölthessék el szabadidejüket.

A XI. kerületben elsőként a Függetlenségi park felújítása fejeződött be, a Petőfi híd lábánál lévő Egyetemisták parkjának fejlesztése 2-3 héten belül ér véget. A harmadik helyszín a Gazdagréti lakótelep déli részén lesz, ahol szintén többfunkciós sportterület készül, és a környéket is rendbe teszik majd. A tervezett parkok látványtervei a Főkert honlapján, a www.fokert.hu/sportfovaros/ oldalon érhetők el.

Forrás: pestbuda.hu, ujbuda.hu

Nyitókép: Átadták a megújult a Függetlenségi parkot Újbudán (Fotó: ujbuda.hu)