Felújítják a főváros II. kerületében a pasaréti ferences templomot és új közösségi házat építenek mellé. Az építkezés a kormány 1,8 milliárd forintos támogatásából valósul meg, az új épület kivitelezési szerződését hétfőn írták alá Budapesten – írja az MTI.

A Pasaréti téren álló templom napjainkban (Fotó: Pasaréti Ferences Plébánia)

A járványhelyzetben megtapasztaltuk, mennyire fontosak az emberi közösségek és az emberi élet, a kormány ezért is tartja kiemelt feladatának az egyházi közösségek támogatását, a hitélet erősítését – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter. A ferences közösség a Pasaréten óvodájával, idősek otthonával több szálon is segíti a II. kerületben élők közösségét.

Új közösségi házat építenek a pasaréti ferences templom mellé (Forrás: a Sagra Architects Facebook-oldala)

Dobszay Benedek, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány tartományfőnök-helyettese azt mondta: a ferences lelkiség fontos része a közösségalkotás; az épülő közösségi ház is ezt a közösségépítő munkát segít majd. Úgy fogalmazott: „Az új épület nem minket szolgál, hanem rajtunk keresztül másokat.”

Gerencsér László, a közösségi ház kivitelezésével megbízott Laterex Kft. főtulajdonosa ismertette: a négyszintes épület egy régi, rossz állapotú villa helyére épül. Stílusában igazodik az 1930-as években épült templomhoz és térhez. A földszinten egy 180 ember befogadására alkalmas terem, játszóhelyiség, az első emelten kápolna és egy kisebb terem lesz, a második szinten hittanszobákat alakítanak ki, az alagsorban pedig az épület kiszolgálóhelyiségei kapnak helyet.

 Egy 180 főt befogadó nagytermet alakítanak ki (Forrás: a Sagra Architects Facebook-oldala)

Kálmán Peregrin, a pasaréti templom plébánosának tájékoztatása szerint a fejlesztés teljes egészében kormányzati támogatásból valósul meg, az 1,8 milliárd forintból a templom felújítása és a közösségi ház építése mellett felújítják a plébániát és a rendházat is. A ház a tervek szerint 2021 júniusára készül el.

A pasaréti templom a főváros egyik emblematikus épülete, a modern építészet egyik fontos alkotása, melyet Rimanóczy Gyula tervezett a mellette álló buszvégállomással együtt. Pasarét központi terén 1934-ben készült el a Szent Antal ferences templom és rendház. Azóta egyszer történt jelentősebb átalakítás 1986-ban, amikor a templomban új liturgikus teret alakítottak ki, a rendházra pedig a második emeleti szint került.

Forrás: MTI

Nyitókép: A megújuló pasaréti Páduai Szent Antal ferences templom látványterve (Forrás: a Sagra Architects Facebook-oldala)