Már majdnem elkészült a Szervita téri irodaház

Írta: Pestbuda.hu

2020. augusztus 17. 14:00

Felkerültek az üvegpanelek a Belváros egyik legújabb épületének homlokzatára, így már látható, milyen is lesz a ház, ha elkészül. A vegyes felhasználású, üzleteket, irodákat és luxuslakásokat egyaránt magába foglaló épületet várható idén decemberben adják át.

Látványos fázisába ért a Szervita tér legújabb épületének kivitelezése: a vasbeton vázszerkezetre felkerültek a homlokzat tükörként működő üvegfelületei.

Ezúttal a látványtervek nem csaltak sokat: az új irodaház üveghomlokzata valóban tükörként működik (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A kerekded felületek könnyedebbé teszik az összhatást, a kissé megtört üveghomlokzaton izgalmasan tükröződnek a Szervita tér gyönyörű épületei (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A mintegy 14 900 négyzetméter alapterületű, hétszintes luxusépület vegyes funkciójú lesz. Félemeletén, földszintjén és -1 szintjén üzletek nyílnak, az 1–4. emeletig egy irodák bérbedásával foglalkozó cég, a SPACES dolgozói kapnak helyet. Efölött, az 5. és 6. emeleten egy-, két-, illetve háromszintes luxuslakásokat alakítanak ki külön lakossági bejárattal, tetőtéri kertekkel, terasszal és medencével. A négyszintes, 300 autó parkolását biztosító mélygarázst az épület leendő lakóin és látogatóin kívül a lakosság is használhatja majd. 

Az új épületben az irodáké lesz a főszerep, de bőven jut hely üzleteknek, luxuslakásoknak és parkolóháznak is (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A környezettudatos (LEED Platinum minősítésű) épületbe a nagy üvegfelületeknek köszönhetően sok természetes fény jut majd, energiahatékony lifteket építenek be és az esővizet is felhasználják, csökkentve ezáltal a vízfogyasztást. A ház a tervek szerint 2020 decemberére készül el teljesen. 

A Szervita Square Building névre keresztelt, 14 900 négyzetméteres összes alapterületű épület 2020 decemberére készül el teljesen (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az épület helyén álló, Szabó István és Jakab Zoltán (Közti) által tervezett, irodaházként és parkolóházként is funkcionáló, 1973-ban épített épületet 2017-ben bontották le (a Szervita téri építkezésről szóló cikkeinket itt olvashatja el). 


Ennek az 1973-ban épült iroda- és pakolóháznak a helyén épült a mostani épület (Fotó: Fortepan/Képszám: 84839)

Nyitókép: A Szervita téri új irodaház a templom elől, a Petőfi Sándor utca felől nézve (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 5 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagy fejlődés a régi ronda parkolóházhoz képest. Ugyanakkor az épület tömege túl nagyra sikerült. Elég lett volna, ha nem nyúlik túl a mellette lévő fehér házon, így a tér nagyobb lehetett volna és nem takarná el az említett ház homlokzatának felét.


Ezt az épületet el is fogadnám (a szervita téren száz éve is modern, újszerű épületek álltak), de azt sokkal rosszabbnak gondolom, hogy a templom melletti épület nem épült vissza eredeti formájában(akár szállodaként).


Nagyon féltem ettől az épülettől. Mire elkészült megszerettem, sőt. Ha megnézzük Budapest kortárs irodaházait (remek lenne, ha írna róluk a PestBuda), akkor látni már a különbséget. Ez egy új minőség, amit remek lenne, ha a városlakók is így éreznének. Három egyszerű szempontot kellene nézni: a homlokzata és a tömegalakítása megfelel-e a XXI. század építőművészeti irányvonalának, illetve a téralakítása jobb lett-e a parkolóháznál. Meggyőződésem, hogy hatott rá Zaha Hadid eredeti korszakos terve ide a Szervita térre.


Az epulet mindenkeppen elorelepes a korabbihoz kepest. Elodjevel ellentetben eleganciat es letisztultsagot tukroz. Ugyanakkor, a Szervita ter es a kornyezo epuletek mereteihez kepest meg mindig tul nagy es szerencsesebb lett volna ha a fohomlokzata a varoshazaeval sikban lett volna. Ahhoz, hogy az epulet ne nyomja agyon a picinyke teret vissza kellene epiteni a Fonix palota sarokkupolajat tetejen a Fonix madarral ami a templom ellenpontjakent zarna le a teret Eszak felol. Emellett a szecesszios Torok Bank tetejen egykor allott elkepesztoen latvanyos forgo es vilagito Globus szoborcsoportot is vissza kellene helyezni mert az uj epulet uveghomlokzatan visszatukrozodve gyonyoruen emelne a ter hangulatat kulonosen az ejjeli orakban. Ezaltal a Szervita ter onmagaban is Budapest egyik legnepszerubb turistacelpontjava es ekszerdobozava valhatana.


Túl sok az üveg, zavaró lesz a csillogása. Az üvegfelület még vegyesebbé teszi a tér amúgy is túl ekletikus összképét.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó