Átadták a megújult Egyetemi templomot

A cikk angol nyelvű változata: Renovated University Church reopened

2020. szeptember 7. 17:00

Megújult az V. kerületi Egyetemi Kisboldogasszony-templom. A barokk épületben restaurálták a szobrokat, felújították a sekrestyét, kicserélték a padlóburkolatot és korszerűsítették a fűtési és elektromos rendszert és kijavították a toronysisak rézburkolatát.

Több mint egymilliárd forint állami támogatásból megújult a Budapest V. kerületében lévő Egyetemi Kisboldogasszony-templom – írja az MTI. A barokk épületet Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek áldotta meg szeptember 6-án, szentmise keretében.

A részleges felújítás 2019 májusában kezdődött. A munkálatok során megtisztították és kijavították a toronysisak rézburkolatát, restaurálták a szobrokat, felújították a sekrestyét, kicserélték a padlóburkolatot és korszerűsítették a fűtési és elektromos rendszert.

Az Egyetemi templom homlokzata (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Felújították a belvárosban lévő Egyetemi Kisboldogasszony-templomot (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A templomot és a mellette lévő kolostort a pálos szerzetesek építették. A kolostort 1715-ben kezdték építeni, a templom alapkövét 1725-ben rakták le. Az építést Drenker Mátyás, Mayerhoffer András, majd Siegl Márton mester vezette. Az első szentmisét 1742-ben mutatták be az épület falai között, a tornyok 1768-ban, illetve 1771-ben készültek el.

Az Egyetem tér és az Egyetemi templom a Királyi Pál utca felől nézve, Klösz György felvétele 1898-ban készült (Fotó: Fortepan)

1786-ban, a pálos rend feloszlatása után, a templom a Pázmány Péter Egyetem temploma lett, 1803-tól az egyetem és a – pálos kolostorban létesített – Központi Papnevelő Intézet közös temploma.

A főoltáron Conti Antal Lipót műve Mária születését ábrázolja. A szoborcsoport fölött a częstochowai Mária rézlemezre festett képét négy angyal tartja.

Főhajó a megújult Egyetemi Kisboldogasszony-templomban (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: az Egyetemi templom és a mellette lévő Központi Papnevelő Intézet a kereszténység élni akarásának szimbóluma, megmutatja, hogy a kereszténység nemcsak „poros múlt”, hanem a tudomány közvetítője és a szépség megteremtője is.

Az államtitkár felidézte: I. Lipót császár, miután Magyarország felszabadult a török uralom alól, ígéretet tett, hogy annyi templomot építtet, ahányat a törökök elpusztítottak. Három évtizeddel később tették le az épület alapkövét, amely felépülése óta „szolgálja előbb pálos, majd egyetemi templomként hitünket”. Kitért arra, a rendszerváltozás után is közel három évtized telt el, hogy egy „másik pusztító időszak, a kommunizmus” bukása után részben megújulhatott a templom.

„Három évtizede hittük, hogy a változás a kereszténységnek is nagy erőt ad”, ma már látjuk azt is, mekkora küzdelem a kereszténység megőrzése. Ha nem lennének kispapok, a hitet továbbadó fiatalok, minden munkánk hiábavaló lenne, mert értékeket ugyan menthetnénk, de a kereszténységet csak veletek együtt tudjuk továbbadni – tette hozzá Soltész Miklós.

Mennyezeti freskó a barokk épületben (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A faragott kaput is restaurálták, a kép 2019-ben készült (Fotó: Osváth Dorottya/pestbuda.hu)

Erdő Péter szentbeszédében a „magyar Czestochowának” nevezte a templomot és a mellette lévő hajdani pálos kolostort. Elmondta: a templom főoltárát a czestochowai fekete Mária-kegykép másolata díszíti. Ez a Szűz Mária-ábrázolás úgynevezett hodegitria, amely arra utal, hogy Mária „vissza tudja vezetni a keresztény közösséget olyan városokba és olyan tájakra, ahonnan elüldözték. Vissza tudja hozni a hitet olyan társadalmakba, ahol az igazság, a szeretet és a Krisztusba vetett bizalom kiszáradt az emberek szívében” – fogalmazott.

A bíboros reményét fejezte ki, hogy a templom, ahol nagy teológusok és szentéletű papok hívők sokaságában tartották beszédeikkel a lelket, újra erőt és kegyelmet sugároz majd mindenki számára.

Forrás: MTI

Nyitókép: A megújult fővárosi V. kerületi Egyetemi Kisboldogasszony-templom (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Elnézést kérek, én voltam, aki véletlenül piros gombot nyomtam, de kettős zöldet szerettem volna adni. Az Egyetemi (Pálos)-templom az a forma, ami egy gyerek(vagy felnőtt) először lerajzol, ha azt hallja, TEMPLOM. A dunai barokk templomépítészet, az Il Jesu-típusú homlokzatok legtökéletesebb arányú példája (számomra). Számos más ok van még, amiért az elsők között szerepelhetne, ilyen a mostani példás műemléki helyreállítás is.


Nagyon szépen sikerült a felújítás. Gratulálok!
A mellette lévő eklektikus egyetemi épület eltűnt kupolájának a rekonstrukciójával lenne teljes a látvány. Remélem sorra kerül az is!


Sajnos az epuletegyuttes nem teljes az egyetem neobarokk kupolaja nelkul. Mindenkeppen vissza kellene epiteni.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó