Bokrétaünnepséget tartottak az épülő svábhegyi református óvodánál pénteken Budapesten – írja az MTI.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára köszöntőjében kiemelte: a XII. kerületben nagyon sok a gyerek és a nagycsalád. Ezért is öröm, hogy a Hegyvidéken is felépül az első református óvoda. Hozzátette: az intézmény a kormány 30 milliárdos egyházi óvodaépítési programjának keretében épül.

Pokorni Zoltán Hegyvidék polgármestere reményét fejezte ki, hogy a református óvoda „jó riválisa lesz” a szintén a kerületben, a Szent László plébánia kertjében épülő katolikus óvodának. Megjegyezte: polgármesterként „nincs jobb dolog”, mint „hátradőlni és nézni”, ahogy az egyházak egymással versengve óvodát építenek. Felidézte: a kerület előző polgármestere, Mitnyan György adta kölcsön ötven évre azt a telket a református egyháznak, amelyen templomot építettek.

„Bokréta”, az épület legmagasabb pontját jelző, konténerbe ültetett fa az épülő svábhegyi református óvoda bokrétaünnepségén (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Majd Tarlós István főpolgármester adta el a templom mellett lévő munkásszállót és sótárolót a kormánynak, a kormány pedig „örömmel adta át” azokat az egyháznak, hogy óvodát építhessen a telken – közölte.

Ziszidisz Nikosz, a kivitelező cég ügyvezetője ismertette: az 1300 négyzetméter alapterületű óvoda öt csoport befogására lesz alkalmas, foglalkoztatószobák és tornaterem is lesz benne. Hozzátette: az óvodának több mint hétezer négyzetméteres kertje lesz. Kitért arra is: a telken lévő munkásszállót és sóraktárt lebontották, de a mellettük lévő régi villát meghagyták, felújítják, és abban alakítják ki a nevelők helyiségeit. A régi és az új épületet híd köti majd össze.

Az óvoda látványterve (Forrás: hegyvidek.hu)

Berta Zsolt, az egyházközség vezető lelkésze elmondta: az épület félköríves kialakítása mögött az a koncepció áll, hogy az óvoda legyen védett, ugyanakkor nyitott is a templom és az utca felé.

„Szeretnénk mi is ilyenek lenni, egyszerre óvni a gyermekeinket”, ugyanakkor nyitottak is maradni, hogy „azokat is elérhessük, akik esetleg majd a gyermekeiken keresztül kerülnek közelebb hozzánk és Jézus Krisztushoz” – mondta.

Az ünnepségen részt vevők – köztük Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára –, szalagot kötöttek a „bokrétára”, az épület legmagasabb pontját jelző, konténerbe ültetett fára.

Az óvoda a tervek szerint jövő nyárra készül el.

Forrás: MTI

Nyitókép: Az épülő svábhegyi református óvoda a bokrétaünnepség napján, 2020. október 16-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)