A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerdai közleménye alapján a különleges, aranyozott szegélyű ezüst emlékérme és színesfém változata a magyar sporttörténet kiemelkedő eredményeinek, az első magyar nyári, valamint téli olimpiai aranyéremnek is emléket állít – írja az MTI. Az emlékérméket Horváth Andrea iparművész tervezte.

Emlékeztetnek, hogy az újkori olimpiai mozgalom 1894-es elindításában Magyarország is aktívan részt vett, egy évvel később, 1895. december 19-én pedig – a nemzeti olimpiai bizottságok közül hatodikként – megalakult a Magyar Olimpiai Bizottság.

A Magyar Olimpiai Bizottság emlékérmék előlapja, ezüst (Fotó: mnb.hu)

A Magyar Olimpiai Bizottság emlékérmék előlapja, színesfém (Fotó: mnb.hu)

Magyarország az újkori nyári és téli olimpiai játékokon összesen 177 arany-, 151 ezüst- és 174 bronzérmet nyert. Az ország első olimpiai győzelmét az úszó Hajós Alfréd aratta 1896-ban Athénban, míg az eddigi utolsót, amely egyben az első magyar téli aranyérem, a férfi rövidpályás gyorskorcsolya-váltó (Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor) 2018-ban, Phjongcshangban – az érmék előlapja az utóbbi, hátlapja pedig előbbi sikernek állít emléket.

A Magyar Olimpiai Bizottság emlékérmék hátlapja, ezüst (Fotó: mnb.hu)

A Magyar Olimpiai Bizottság emlékérmék hátlapja, színesfém (Fotó: mnb.hu)

Az MNB hangsúlyozza, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság emlékérmék elsődleges szerepe az ismeretterjesztés, a magyar sportsikerek elismerése, példaképek állítása. A mindennapi fizetési forgalomban való használatuk kerülendő, a rajtuk szereplő névérték ezen érmék gyűjtői értékének megőrzését szolgálja – írják.

Az ezüst és a színesfém változat azonos éremképpel jelenik meg, de értékjelzésük eltér. További különbség a kétféle érmetípus között, hogy míg az ezüst emlékérmék peremét – a tematikát erősítve – aranyozott szegély díszíti, a színesfém változatok felülete egységes fémszínű. Mindkét emlékérme átmérője 38,61 milliméter, s mindkét változatból 5000 darab készíthető – olvasható a közleményben. A szerdai kibocsátás után az ezüst verziót három hónapig, a színesfém emlékpénzt pedig egy évig lehet névértéken megvásárolni a Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában.

Forrás: MTI

Nyitókép: Emlékérmét bocsátott ki az Magyar Nemzeti Bank a 125 éves Magyar Olimpiai Bizottság​ tiszteletére (Fotó: mnb.hu)