Csaknem 80 világháborús robbanószerkezetet találtak a XII. kerületi Csörsz utcában

A cikk angol nyelvű változata: Nearly 80 explosive devices from World War II found on Csörsz Street in the 12th District

2020. december 7. 17:00

Különleges lövedékek kerültek elő a közelmúltban földmunkák során Budán, a XII. kerületi Csörsz utcában. A tűzszerészek közel 80 különböző robbanószerkezetet találtak, melyek vélhetően egy második világháborús tüzelőállásból származtak.

Csaknem 80 különböző, vélhetően egy második világháborús tüzelőállásból származó robbanószerkezet került elő Budán – közölte a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred pénteken a Facebook-oldalán az MTI szerint.

Vélhetően egy második világháborús tüzelőállásból származó robbanószerkezetet találtak a XII. kerületi Csörsz utcában (Fotó: Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred pénteken Facebook-oldala)

Azt írták: a különleges lövedékeket a közelmúltban földmunkák során találták a XII. kerületi Csörsz utcában. A katonák nem kilőtt állapotú 10,5 centiméter átmérőjű német repeszromboló gránátokat, „kumulatív gránátokat, illetve 10 centiméteres magyar kumulatív gránátokat és 10,5 centiméter átmérőjű, ugyancsak magyar gyártmányú romboló gránátokat azonosítottak be a helyszínen. Előkerült a területen több Spengpatrone Z típusú, 10,5 centiméteres ágyúhoz rendszeresített ágyúcsőrobbantó töltet. Utóbbit a harcoló katonák saját tüzérségi eszközeik megsemmisítésére használhatták fel abban az esetben, ha rövid idő alatt kellett elhagyniuk tüzelőállásukat.”

Csaknem 80 különböző robbanószerkezet került elő (Fotó: Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred pénteken Facebook-oldala)

A robbanótestek szállítható állapotúak voltak, így azokat a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére vitték, későbbi megsemmisítésre. A tűzszerész művelet során állampolgári korlátozások elrendelésére nem volt szükség – közölték.

Forrás: MTI

Nyitókép: Csaknem 80 különböző robbanószerkezetet találtak Budán (Fotó: Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred pénteken Facebook-oldala)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó