Hajós Alfréd-emlékszobor lesz a Margitszigeten

A cikk angol nyelvű változata: Statue of Alfred Hajós planned for Margit Island

2020. december 28. 14:00

Hajós Alfréd emlékszobor készítésére hirdetnek pályázatot. A szobor a Margitszigeten fog helyet kapni, ezzel is kötődve Hajós Alfréd szellemi és szakmai örökségéhez.

Hajós Alfréd (1878-1955) munkásságára és örökségére emlékezne az a köztéri szobor, amelynek megalkotására a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) írt ki országosan nyílt pályázatot – írja az MTI.

Hajós Alfréd az újkori olimpiai játékok első magyar bajnoka. Egész életműve, sportolói, sportvezetői, újságírói, építészi és közéleti tevékenysége példaértékűen testesíti meg az ókori olimpiai eszményt, a test és lélek harmóniájának fontosságát, amelyet az újkori játékok hitvallásuknak tekintettek – szerepel a MANK által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben.

A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda napjainkban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Emléktábla a Nemzeti Sportuszoda falán (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

 Hajós Alfréd 1930-ban (Forrás: Pesti Napló, 1930. július 30.)

A szobor Budapesten, a Margitszigeten fog helyet kapni, ezzel is kötődve Hajós Alfréd szellemi és szakmai örökségéhez. A kivitelezésre 30 millió forint áll az alkotók rendelkezésre keretösszegként. A kétfordulós pályázat első körében a pályázati dokumentációt szükséges leadni 2021. március 28-ig. A pályázati dokumentációnak tartalmaznia kell a művészi koncepció ismertetését és a művészi vázlatot, emellett az emlékszobor műszaki leírását és a kivitelezés menetét is szükséges mellékelni.

A beérkezett pályaműveket a MANK által összehívott szakmai zsűri bírálja el 2021. április 11-ig, ezt követően a sikeres alkotóknak 2021. augusztus 29-ig van lehetőségük a tervezett műről egy modellt készíteni, amely méretarányosan mutatja be az alkotást. A részletes pályázati kiírás a www.alkotomuveszet.hu oldalon található.

Forrás: MTI

Nyitókép: Hajós Alfréd 1896-ban (Fotó: Wikipedia)

Korábbi cikkünket is figyelmébe ajánjuk: Az olimpikon építész: 140 éve született Hajós Alfréd

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A majdani Olimpiai Park teruleten pedig Dr. Kemeny Ferencnek kellene mindenekelott szobrot allitani, hiszen a leendo Budapesti Olimpia az o eletmuvenek megkoronazasa is egyben. Neki koszonhetjuk, hogy a lassan 130 eves es ma mar szinte az egesz vilagot magaba foglalo Nemzetkozi Olimpiai Bizottsag maroknyi alapito tagallamai kozott volt Magyaroszag is amellet, hogy a Magyar Olimpiai Bizottsag letrejotte is az o nevehez fuzodik.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó