Szent István tiszteletére emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank

A cikk angol nyelvű változata: Central Bank of Hungary to issue commemorative coin in honour of Saint Stephen

2021. január 10. 16:00

Új emlékérme-sorozatot indít a Magyar Nemzeti Bank „Országépítő királyok Árpád dinasztiájából” címmel. A legértékesebb darabot Szent István király tiszteletére bocsátják ki, ez 500 ezer forint névértékű arany emlékérme lesz.

Szent István király tiszteletére 500 ezer forint névértékű arany, illetve 15 ezer forint névértékű ezüst és 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérméket bocsát ki január 11-én, hétfőn a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – írja az MTI.

A kibocsátással a jegybank egy új emlékérme-sorozatot indít „Országépítő királyok Árpád dinasztiájából” címmel. A sorozat a történeti hűség megsértése nélkül 10 uralkodóra fókuszál, melyet az előzetes tervek szerint kétévente egy új taggal bővít a jegybank – közölte az MNB pénteken.

Az MNB közleménye szerint a Szent István államalapító királyunk tiszteletére kibocsátott emlékérme a program legnagyobb értékű darabja. A korhű forrásmotívumokon alapuló emlékérmék grafikai terveit Tóth Zoltán ötvösművész készítette.

Az arany emlékérme hátlapja (Forrás: mnb.hu)

Az arany emlékérme előlapja (Forrás: mnb.hu)

Az emlékérmék előlapján középen a Szent István király által – „Lancea Regis” felirattal – veretett dénár hátlapja alapján készült ábrázolás látható, melyet tíz darab keresztmotívum vesz körbe. A templomként értelmezhető éremképi elem utal Szent István államalapító és egyházépítő szerepére, pénzkibocsátói tevékenységére, míg a keresztmotívumok Szent István uralkodásának egyik legjelentősebb eredményét, a tíz egyházmegyéből álló magyar egyházszervezet kiépítését reprezentálják.

Az ezüst emlékérme hátlapja (Forrás: mnb.hu)

Az ezüst emlékérme előlapja (Forrás: mnb.hu)

Az emlékérmék hátlapján központi motívumként az 1031-ben eredetileg miseruhának készült koronázási palást Szent Istvánt ábrázoló részletének megjelenítése látható. A koronázási paláston látható Szent István egyetlen fennmaradt korabeli ábrázolása, amelyen a koronás király baljában országalmával, jobbjában hatalmi, királyi jelvényével, a lándzsával jelenik meg. Mindhárom emlékérme átmérője 34 milliméter, szélük sima, szélfeliratos.

Az 500 ezer forintos címletű emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 31,104 gramm (1 uncia). A 15 ezer forintos címletű emlékérme 999 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya – hasonlóan az arany változathoz – 31,104 gramm. A 3000 forintos színesfém változat réz és cink ötvözetéből készült, súlya 23,40 gramm. Az arany és ezüst emlékpénzekből tükörfényes kivitelben 500 és 5000 darab, a színesfém változatból 5000 darab bronzpatinázott változatot bocsátanak ki.

A színesfém emlékérme hátlapja (Forrás: mnb.hu)

A színesfém emlékérme előlapja (Forrás: mnb.hu)

Az emlékérméket a Magyar Pénzverő Zrt. gyártja és forgalmazza. A Szent István király ezüst emlékérme – a rendelkezésre álló készlet függvényében – a kibocsátást követő 3 hónapig, a 3000 forintos címletű színesfém emlékérme egy évig a rajta szereplő névértékkel azonos áron vásárolható meg. Az arany emlékérmék vásárlási lehetőségét közjegyzői sorsolással koordinálja a Pénzverő – áll a közleményben.

Forrás: MTI

Nyitókép: Szent István király tiszteletére emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank​ (Fotó: mnb.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó