Bemutatták a Színház- és Filmművészeti Egyetem új, Mészáros utcai campusát

2021. jan. 22. 10:00

A korábban a Duna TV székházaként szolgáló, frissen felújított I. kerületi, Mészáros utca 48-54. alatti épület a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének otthona lesz. A hallgatók várhatóan februárban birtokba is vehetik az új campust. Csütörtökön sajtóbejárást tartottak a helyszínen.

„A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) történetének legjelentősebb fejlesztési programja vette kezdetét, amelynek első lépéseként új intézetnevekkel és megújult, modern oktatási helyszínekkel várják a hallgatókat és oktatókat” – közölte Szarka Gábor kancellár az SZFE új, Mészáros utca 48-54. szám alatti campusának csütörtöki sajtóbejárásán, az MTI tudósítása szreint.

Az egyetem kancellárja emlékeztetett arra, hogy a korábban a Duna TV székházaként szolgáló, frissen felújított épület az SZFE Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének otthona lesz.

Az I. kerület, Mészáros utca 48-54. alatti épületet, amely ezentúl a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének ad helyet, Sára Balázs intézetvezető mutatta be. Ez volt a Duna TV egykori székháza (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Szarka Gábor, az MTI kérdésére válaszolva elmondta: az oktatás újraindítása elsősorban a járványhelyzet alakulásától függ. Februárban a magyar egyetemeken még távoktatás zajlik, a filmes és a színészhallgatók azonban jórészt gyakorlati képzésen vesznek részt. Az SZFE vezetése ezért abban bízik, hogy február második felétől külön engedéllyel bizonyos részterületeken újraindulhat a gyakorlati oktatás.
Mint hangsúlyozta, a helyszínek ehhez adottak: az elmúlt hónapokban az SZFE minden régi és új campusa átesett kisebb vagy nagyobb felújításon.

A színész- és az elméleti képzés helyszíne továbbra is a Szentkirályi utca és az Uránia Nemzeti Filmszínház lesz, a Duna TV volt székházában (I. kerület, Mészáros utca 48-54.) pedig a filmes képzés zajlik majd, 21. századi, világszínvonalú körülmények között. „Nagyon büszkék vagyunk, hogy a blokád után az elmúlt két hónapban elvégeztünk egy két-hároméves programot” – fogalmazott a kancellár.

Szarka Gábor szerint meglepő volt, hogy a hallgatók a Vas utcában egy olyan létesítményt védtek, ahol „évtizedes pusztulatot” lehetett találni, ilyen körülmények közé ugyanis senkit nem lehetett visszaengedni. Mint közölte, a Duna TV volt székházának felújítására mintegy 500 millió forintot fordított a kormányzat, a többi helyszínen azonban néhány tízmillió forintból megoldották a felújítást.

A kancellár felidézte, hogy borzasztó állapotokat találtak az SZFE kollégiumában is, ezért a kollégisták elhelyezését új helyszínen valósítják meg, ahol az eddigi 50 helyett 70 főnek tudnak szállást biztosítani. Az új kollégiumban jelenleg „az utolsó simításokat” végzik, ezt követően jelentik be a helyszínt.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének helyet adó épület, a Duna TV egykori székháza (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Arra a kérdésre, hogy nem tartanak-e a hallgatói tiltakozások folytatásától, a kancellár elmondta: ha valaki látja az új helyszíneket és tudja azt, hogy nem változik az osztályfőnökök személye, akkor reményei szerint nem lesz mi ellen tiltakozni. „Bebizonyítottuk, hogy évtizedes lemaradást be tudunk hozni két hónap alatt, bebizonyítva ezzel a modellváltás sikerét is” – fogalmazott.

Szarka Gábor emlékeztetett arra is, hogy a Vas u. 2/c alatti épület, amelyben az Ódry Színpad is található, a református egyházé volt, majd az ötvenes években államosították. Nem vitatva az elmúlt évtizedek hagyományait és hogy számos nagy színészlegenda pályafutása indult ebből az épületből, mégis figyelembe kell venni, hogy ez egy államosított, az egyháztól elvett létesítmény. A modellváltás során ezért „az igazságot helyre kell állítani”: az lenne a legjobb, ha az épület visszakerülne „jogos tulajdonosához” – szólt az egyetem vezetésének terveiről a kancellár, hozzátéve: erről egyelőre még zajlanak a tárgyalások.

Szarka Gábor felhívta azonban a figyelmet arra is, hogy a jelenlegi helyzet – a felújítások ellenére is – átmeneti állapot, a cél egy világszínvonalú, új campus felépítése, az Ódry Színpad hagyományát pedig addig is őrzik, majd az új campuson is folytatják. Mint a kancellár elárulta, nemrég találtak egy az SZFE előző vezetése által rendelt tanulmányt a Vas utcai campus fejlesztéséről, ennek része lett volna, hogy az Ódry Színpadot lebontják és a helyén egy sportlétesítményt hoztak volna létre.

Sára Balázs, a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet vezetője az MTI-nek elmondta, hogy az egyetem filmes képzése kinőtte a Szentkirályi utcai épületet, az operatőröknek például nem jutott ott stúdió, az ő képzésük a Róna utcában zajlott. A Duna TV egykori székháza eközben üresen állt, noha némi felújítással tökéletesnek ígérkezett a filmes képzésre. Az épület elmúlt hónapokban végrehajtott felújítása lehetővé teszi, hogy minden filmes képzés egy helyre költözhessen – jegyezte meg.

Sára Balázs elmondása szerint a munkálatok érintették a gépészeti, építészeti, elektromos és IT-rendszereket is. A filmes képzés az eddiginél kétszer nagyobb alapterületen történik majd. Az új helyszínen tizenkét tanterem, filmstúdiók, hangszigetelt hangoktató terem és vágószobák, szinkronstúdiók, különböző méretű vetítők, valamint komoly hangtechnikával felszerelt zeneterem várja a majd a hallgatókat, de az eszközállomány is folyamatosan bővül majd – számolt be a fejlesztésekről Sára Balázs.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Vas utcai épületét az intézmény vezetése szeretné visszaadni a református egyháznak (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Forrás: MTI

Nyitókép: A Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének helyet adó épület, a Duna TV egykori székháza (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Korábbi cikkünket is figyelmébe ajánljuk: Keresztény fiataloké volt a Színművészeti épülete és templom volt az Ódry Színpad

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Atmeneti megoldasnak tokeletes, de hosszu tavon ragaszkodni kell az egyseges uj kampusz letrehozasahoz. Mar csak azert is mert az egykori Duna Tv-szekhaz, a szinten a Naphegyet csufito volt MTI-szekhazzal egyutt megerett a bontasra. Igazabol fel sem kellett volna epulniuk. A Naphegyet a haboru elott szinte kizarolag elegans villak boritottak. A szocializmusban vette kezdetet az a tajkeprombolo szokas, hogy a budai dombok egyseges, kertvarosias arculatat megbonto nagymeretu szurke kubusokat epitettek egy-egy serult vagy elpusztult epulet helyere. Ezeknek az atgondolatlan durva beavatkozasoknak koszonheto, hogy a var nyugati falairol egy kifejezetten kiabrandito kaotikus panorama tarul elenk eros kontrasztot kepezve a sokkal egysegesebb es egyben lenyugozo keleti oldalival szemben. Egy hosszutavu tervezesi koncepcio kereteben en megszabadulnek ezektol a tulmeretezett szocmodern epuletektol es ezzel felszamolnam a krisztinavarosi stiluskavalkadot, hogy helyette egy a felujitott kiralyi palotaval is jobban harmonizalo varoskep alakuljon ki ismet. Milyen szep lenne, ha a Toth Arpad setanyrol anelkul tudnank gyonyorkodni a Svabhegy esti fenyeiben, hogy a kepet toronyhazak latvanya bontana meg.

Válaszok:
2021 | 2021. február 1. 18:09

Teljes egyetértésem. És közben.. Sunhill Residence 4 éve épül a Naphegy utcában, Cordia apartmanok, mint építtető. Szintén ők a Gellérthegy utcai általános iskolát lebontva építenek egy 44 lakásos, 3 szintes mélygarázsos társasházat, az utca épületei között húzódó udvarok mindkét oldali lezárásával. Friss hír, hogy az utcaelején lévő Krisztina tér 8. Egyemeletes kisépületét is lebontják, nincsenek illúzióim, hogy mi épül a helyére. Elveszik a Naphegy és a Krisztina szépsége, valóban. Érthetetlen, hogy sem az önkormányzat, sem a főváros főépítészei nem tesznek semmit a mindenütt agresszíven terjeszkedő ingatlanbefektető-építtető cégek ellen.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó