A Vas utca 2/c alatt lévő épületet, amely ma még a Színház- és Filmművészeti Egyetemé, a Keresztyén Ifjúsági Egyesület építtette. Gróf Teleki Pálról elnevezett új székházuk építését 1943-ban fejezték be. A terveket Tóth Kálmán és Várady Szabó Lajos készítették. A józsefvárosi épületben több szinten irodák és vendégszobák voltak. A modern homlokzatú épület tágas, fehér márvánnyal burkolt előcsarnokából nyílt a nagy belmagasságú protestáns helyőrségi templom, melyet 1943. december 5-én szentelt fel Ravasz László püspök.

A Vas utca 2/c épület homlokzata (Forrás: Építészet, 1944. 2. szám)

Az utcai főbejárat 1944-ben (Forrás: Építészet, 1944. 2. szám)

Emléktábla napjainkban az épület falán (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Vas utca napjainkban (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Itt, a terem bejáratával szemben, központi helyen működött Budapest legmodernebb orgonája, amely egyes források szerint a főváros ostromakor megsemmisült, mások szerint elkerült innen, és ma egy Budapest környéki gyülekezetnél megtalálható. A nagy belmagasság miatti karzatos kialakítással a templomtér több mint 300 fő befogadására volt alkalmas. Az imaterem az épület udvarában épült, így volt lehetőség a természetes fény kihasználására, ami a térnek különleges atmoszférát adott. A letisztult, modern térbe ugyanis a kazettás mennyezeten két hosszanti felülvilágítón keresztül áramlott be a fény. 

A templom belső tere az előcsarnok felől a Vas utca 2/c épület földszintjén (Forrás: Építészet, 1944. 2. szám)

A helyőrségi templom belső tere a szószék felől (Forrás: Építészet,1944. 2. szám)

A földszinten volt a ruhatár és a portásfülke, valamint a mai napig látható a lépcsősor a bal oldalon, amin a korlát indás kialakítása játékosságot csempész a rendkívül letisztult belső térbe. Az épület 1., 2., 3. emeletén a szervezet helyiségei, irodák, fogadószobák kaptak helyet, a 4., 5., 6. emeleten pedig a vendégszobák. A 7. emeleten az egyedülálló titkárok egyágyas szobái voltak terasszal, a 8.-on pedig a házmester és a mosókonyha helyezkedett el.

Az épület alaprajza (Forrás: Építészet, 1944. 2. szám)

A Keresztyén Ifjúsági Egyesület 1883. október 31-én alakult, de csak 1892-ben ismerték el Magyarországon. Az eredetileg Londonban 1844-ben létrejött, alapvetően protestáns szellemiséget képviselő szervezet célként a fiatalok testi és lelki nevelését tűzte zászlajára. Magyarországon ennek a szervezetnek köszönhetjük az első itthoni cserkészcsapat megalapítását, valamint 18 katonaotthon létesítését, táborok, kollégiumok, könyvkiadó, népfőiskolák szervezését és létrehozását.

A XX. század nehéz éveiben a mozgalom jelentősége és ereje nyilvánvalóan megmutatkozik abban, hogy a város közepén egy ekkora házat tudtak építeni többek között adományokból. A tábori püspökség és a protestáns helyőrség mellett számos magánember is adakozott, köztük az 1941-ben elhunyt kormányfő, volt cserkészszövetségi elnök Teleki Pál családja is jelentős összeggel járult hozzá az építkezéshez.

A KIE-mozgalmat 1950. május 18-án feloszlatták, a Vas utcai épületet államosították. Bár Bereczky Albert püspök megpróbálta elérni, hogy a templomot a református gyülekezet számára bérelhessék, de nem járt sikerrel. Ezt követően a templomban a szomszédos Színművészeti Főiskola diákjai tartottak néha próbákat, egészen addig, míg végérvényesen az intézmény kezelésébe került az épület.

A templomteret 1958-ban kamaraszínháznak építették át, a főiskola vizsgaelőadásai mellett más fővárosi színházak is tartottak itt előadásokat. 1959. február 19-én nyitott meg az Ódry Színpad, amelyet Ódry Árpádról, a harmincas évek legendás színészéről, igazgatójáról és tanáráról neveztek el. A termet átrendezték, a széksorokat ívesen helyezték el, így több fő befogadására vált alkalmassá. Az első emeleten a karzati bejárat előtt a büfé kapott helyet, a felsőbb szinteken ekkor is az igazgatáshoz szükséges hivatali szobák, illetve kollégiumi helyiségek lettek kialakítva.

Az Ódry Színpad 1959 óta működött itt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A szomszédos 2/d szám alatti épület szintén a Színház- és Filmművészeti Egyetem használatában van jelenleg. Eredetileg a Budapesti Kisipari Hitelintézet Rt. székházának épült 1942-ben Jánszky Béla építész tervei szerint. 1953-tól az Épületgépészeti és Villamossági Tervező Vállalat, majd 1983-tól a Színház- és Filmművészeti Egyetem használatában van. A hétszintes épület modern homlokzatával illeszkedik szomszédjához. Eredeti kialakítása szerint az alsó három szinten helyezkedtek el a székház irodái, a kissé kijjebb ugró, felsőbb szinteken pedig a lakások voltak.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem bejárata a Vas utca 2/d szám alatt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Vas utca 2/d épület homlokzata 1942-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 156672)

A Vas utca 2/d épület bejárata 1942-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 156679)

Bár a Keresztyén Ifjúsági Egyesület 1989-ben újra megalakult, sem az épületet, sem a mindössze hét évig működő templomukat nem kaphatták vissza, abban továbbra is Színház- és Filmművészeti Egyetem működött.

Tavaly decemberben röppent fel a hír, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek új campusra van szüksége. Az SZFE ugyanis több helyszínen működik a belvárosban, a Vas utcában, a Szentkirályi utcában, az Uránia Filmszínház épületében, de más helyeken is bérel helyiségeket és raktárakat.

Az első sajtóértesülések arról szóltak, hogy a Vas utcai épületekből kiköltözik a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a második félév februártól már az új helyszínen, a Duna TV egykori budai, 7488 helyrajzi szám alatti B épületben indul, az Ódry Színpad helyett pedig a diákok az Uránia Filmszínház épületében tarthatnak előadásokat.

Cikkünk közzététele után, 2021. január 15-én közleményt adott ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem, amely szerint a Mészáros utcába a filmintézet költözik Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet néven, a színészképzés a Szentkirályi utcai és Rákóczi úti épületekben kap helyet Sinkovits Imre Színházművészeti Intézet néven, az elméleti oktatásáért felelős intézet Németh Antal Drámaelméleti Intézet néven működik tovább, de azt nem közölték, hogy melyik épületben. A közlemény szerint az egyetem vezetése úgy tervezi, hogy az Uránia Filmszínház a jövőben a színházi és a mozgóképes képzést is kiszolgálja majd.

Nyitókép: Az utcai főbejárat 1944-ben (Forrás: Építészet, 1944. 2. szám)