Idén is folytatódik a Budavári Palotanegyed történelmi kertjeinek, parkjainak megújítása, emellett megkezdődött a várfalak felújításának következő szakasza – írja közleményében a Nemzeti Hauszmann Programot megvalósító Várkapitányság. A munkálatok állapotfelméréssel és régészeti feltárással indultak. Ezek során a Déli nagy rondella környezetében számos értékes római kori, középkori, kora újkori és századfordulós leletet találtak a szakemberek, melyek közül a legérdekesebb egy nőstény oroszlánt mintázó szobor, amely egykor Sisi pihenőházát díszítette.

Előkerült Sisi pihenőházának oroszlánszobra a budai Várban (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Az oroszlánszobrot eredeti helyének közvetlen közelében, a várfalaknál találták meg a régészek (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A Nemzeti Hauszmann Program keretében folyamatosan újulnak meg a Budavári Palotanegyed balesetveszélyes, lepusztult, szerkezetileg meglazult várfalszakaszai. „Kiemelt cél, hogy a várban élők és az ide látogatók rendezett környezetben töltődhessenek fel, és a várfalak mentén is biztonságosan járhassák körbe a budai Várat” – olvasható a Várkapitányság közleményében.

A régóta esedékes rekonstrukciós munkák előkészítése az érintett területek állapotfelmérésével és átfogó régészeti kutatásával kezdődött, aminek során számos érdekes történelmi emlék bukkant elő a föld alól. A régészek megtalálták azt a nőstény oroszlánt mintázó domborművet is, mely az úgynevezett magyar ház homlokzatát díszítette. A pihenőházat Erzsébet királyné kérésére Hauszmann Alajos építette a századfordulón, a második világháború után lebontották, helyére pedig a ma is látható, középkori Zsigmond-tornyot építették vissza.

A pihenőházat Erzsébet királyné kérésére Hauszmann Alajos építette a századfordulón, a második világháború után lebontották, helyére pedig a ma is látható, középkori Zsigmond-tornyot építették vissza (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Erzsébet királyné (Forrás: Franz Russ, 1871, Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnok)

Archív kép Erzsébet kerti házának, az úgynevezett magyar háznak Duna felőli homlokzatáról (Forrás: Vasárnapi Újság,1903. augusztus 30.)

Archív kép Erzsébet királyné pihenőházáról. A nőstény oroszlánt mintázó domborművet színes kiemeléssel jelölték a fotón (Forrás: Magyar Művészeti Akadémia, Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ Fotótár)

A nőstény oroszlánt mintázó dombormű az úgynevezett magyar ház homlokzatát díszítette (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

Az oroszlánt ábrázoló domborművön kívül a szakemberek római kori érmére, I. Ferdinánd király uralkodása idején vert ezüst dénárra, tömör vasból készült ágyúgolyókra, csiszolt kővel díszített 17. századi gyűrűre, a 19. század végén népszerű játékzsetonok angyalt ábrázoló darabjára, és egy 1918-as, Kassán készült vasúti plombára is leltek.

„A mostani feltáráshoz hasonló léptékű régészeti kutatás a várfalak mentén korábban még soha nem volt a budai Várban, közel száz helyszínen dolgoznak a régészek. A munkálatokat a Várkapitányság, a Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum szakembereivel közösen végzi” – mondta el Fullár Zoltán, a Várkapitányság régészeti irodavezetője.

Hozzátette: „A budai Várban zajló fejlesztéseket előkészítő régészeti feltárások során az elmúlt években is már számos érdekes és értékes középkori, kora újkori és századfordulós leletet találtunk, így Zsigmond, Mátyás, I. Ferdinánd és Ferenc József uralkodásához köthető jelentős tárgyi emlékek is előkerültek”.

Római kori érem, amely valamikor Kr.u. 238 és 258 között készülhetett (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)

A mostani várfalrekonstrukciós munkálatokon felül a következő években folyamatosan lesznek feltárások, melynek köszönhetően rengeteg új adattal gazdagodhat a budai Vár, és számos, az elmúlt évszázadokból fennmaradt történelmi leletre is számítanak a szakemberek.

A Budavári Palotanegyed megújításán dolgozó Várkapitányság számára kiemelten fontos a korszerű örökségvédelem, ezért nagy hangsúlyt fektet a világörökségi terület fejlesztési helyszíneinek tudományos kutatására, az eredmények feldolgozására és dokumentálására.

A fejlesztésekről, rekonstrukciós munkálatokról, régészeti eredményekről a közvélemény részletesebben a Program hírlevelén keresztül tájékozódhat: hirlevel.nemzetihauszmannprogram.hu.

Forrás: Nemzeti Hauszmann Program

Nyitókép: Előkerült Erzsébet királyné pihenőházának oroszlánszobra a budai Várban​ (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program)