A II. Kerületi Önkormányzat szabadidőparkot alakít ki a Csalit utca–Csatárka út–Szikla utca által határolt területen fekvő három elhanyagolt telken, az új tervekbe a környékbeliek javaslatait is beépítik – írja a Budai Polgár című kerületi lap. Az elképzelések szerint a helyszínen olyan parkot hoznának létre, ahol idősek, gyerekek és családok, kutyások, valamint a sportolni vágyók is jól érzik magukat. A tervezési szempontok között elsődleges a zöldfelületek megtartása és minőségi javítása (többek között 100 új lombos fa és 500 cserje ültetésével), illetve a meglévő, értékes fák megőrzése.

A három telekból álló parkkomplexum terve a Csatárka út és a Csalit utca mentén (Forrás: masodikkerulet.hu)

A lap beszámolója szerint az első közösségi egyeztetések során az önkormányzat vezetése még tavaly igyekezett megismerni a környékbeliek véleményét, ezek figyelembevételével és eredményeképpen készültek el az új látványtervek. A közösség igényeinek megfelelően nem alakítanak ki sütögetőt, szökőkutat, illetve kiegészítették a terveket padokkal és napozóágyakkal.

A Csalit–Csatárka szabadidőpark látványterve (Forrás: masodikkerulet.hu)

A továbbfejlesztett tervek szerint fitneszpark, geológiai és növénybemutató kert, futókör, ivókút, játszótér, óriáscsúszda, konténerépület (illemhely és büfé), kutyafuttató és KRESZ-park is lesz a szabadidőparkban – írják.

Január végétől – ha nem lesz nagyobb mennyiségű csapadék – geodéziai méréseket és előkészítő munkálatokat végeznek a helyszínen, nagyjából három héten át, többek között kiszáradt fákat és bozótot távolítanak el. Ezek a munkálatok még nem részei a kivitelezésnek, a pontosabb mérések elvégzéséhez szükséges tereprendezésről van szó.

A Csalit utca páros oldalának jelenleg még elhanyagolt telkén lesz a készülő parkkomplexum legnagyobb összefüggő része. Az egészséges fákat az ígéretek alapján megtartják (Fotó: Kozics Júlia/pestbuda.hu)

A tervezés jelenlegi fázisában a közvetlen környéken élőknek február 1-jén online találkozón mutatták be az átdolgozott terveket, illetve közösen megvitatták a továbblépés lehetőségeit. A lakók újabb javaslatainak és kéréseinek egy részét szintén beépítik a tervekbe, hogy egy mindenki által örömmel és elégedettséggel használt park jöjjön létre a II. kerületben.

Forrás: Budai Polgár, 2021. február

Nyitókép: (Forrás: masodikkerulet.hu)