A Széllkapu Park tavaly augusztusi átadása után idén megkezdődött a Millenáris Park több épületet érintő felújítása, átalakítása annak érdekében, hogy a Millenáris 20. születésnapjára minden elemében megújult, korszerű, látogatói körében továbbra is népszerű közösségi helyszín lehessen – írja a millenaris.hu.

A 2021. február 15-i Magyar Közlönyből az is kiderül, hogy a kormány a Millenáris megnyitásának 20. évfordulója alkalmából támogatja az Álmok Álmodói — Világraszóló magyarok 2.0 kiállítás megrendezését, a 2002-es, hasonló nevű tárlat mintájára. A 1030/2021 (II.5) számú kormányhatározat fel is hívja a minisztereket, hogy gondoskodjanak a kiállítás tárgyainak kiválasztásáról és összegyűjtéséről.

A látványtervek szerint így néz majd ki az átépített Fogadócsarnok (Forrás: ÉTDR)

A mostani felújítás leginkább látványos eleme a Millenáris közepén álló, eredetileg 1909-ben Lipták Pál tervei szerint épített Fogadó (G-épület) átalakítása lesz. A Millenáris közlése szerint a megújuló és kibővülő épület visszakapja 20 évvel ezelőtti külsejét, és 2022 első negyedévétől újra multifunkcionális rendezvényterületként működik majd. A tervek szerint a családi és gyermekprogramok elsődleges helyszíne lesz, emellett a Millenáris többi épületéhez hasonlóan üzleti és közérdekű rendezvények megtartására is alkalmassá válik. A védettség alatt álló épület az ígéretek szerint jellegét a felújítás után is megőrzi.

A védettség alatt álló Fogadó épület jellegét, struktúráját a felújítás után is megőrzi (Fotó: Facebook/Varga Mihály)

A B jelű Nagycsarnokban, a C jelű Kerengőben, C2 Millenáris Mélygarázsban és a D jelű Üvegcsarnokban korszerűsítési munkákat végeznek. A Nagycsarnok tetőüvegezésének cseréje a sorozatos beázások miatt szükséges, a Millenáris Mélygarázs és a Kerengő épület kiszolgálóhelyiségei esetében állagmegóvó felújításra kerül sor, az Üvegcsarnokban pedig a kiszolgálóterületek észszerűsítése történik meg.

A Nagycsarnokban a tetőüvegezés cseréje zajlik (Fotó: Facebook/Varga Mihály)

A Millenáris park területén a Ganz régi gyáregységei álltak használaton kívül a megújulás előtt, amelyről 2014-ben döntött a kormány. A Ganz gyár II. kerületi telepét egykor a Margit körút–Lövőház utca–Ezredes utca–Kis Rókus utca határolta, a telep egykori épületenek állapota meglehetősen rossz volt és akkor már kihasználatlanok voltak. A jelenlegi Nagycsarnok két gyárépület részleges bontásával és egy modern összekötő épület hozzáadásával vált egy közel 5000 négyzetméteres kiállítócsarnokká.

Kis Rókus utca, a Ganz gyár csarnoka (ma kiállítóközpont), generátorok összeszerelése,1922-ben (Fotó: Fortepan)

A Széllkapu Park tavaly készült el (Fotó: millenaris.hu)

Forrás: millenaris.hu, pestbuda.hu

Nyitókép: A Millenáris Parkban található, védettség alatt álló Fogadó épület jellegét, struktúráját a felújítás után is megőrzi (Fotó: Facebook)