Honfoglalás kori veret és középkori érmék kerültek elő egy XI. kerületi építkezésen

A cikk angol nyelvű változata: Coins and metal works from the Hungarian conquest of the Carpathian Basin found on construction site

2021. május 15. 16:00

Zajlik a feltárás a XI. kerületi Rupp-hegy lejtőjén, ahol a régészek egy építkezéshez kapcsolódóan vizsgálják át a területet. Bár a lelőhely alapvetően római kori, más korszakokból is előkerültek innen értékes tárgyak, például középkori pénzérmék, egy honfoglalás időszakából származó veret és egy II-III. századi épület alapjai is.

Budapestnek a Budaörssel határos, az elmúlt években rohamosan beépülő részén újabb régészeti feltárásra kerül sor 2021-ben: Spanyolrét és Madárhegy találkozásánál, a Rupp-hegyre felvezető területen a Sasad Resort 6. ütemnél az építkezést megelőző feltárás zajlik – írja beszámolójában a Budapesti Történeti Múzeum oldala, a regeszet.aquincum.hu régészeti portál.

Mint írják, a déli részen megtalálták egy ötször öt méteres épület kőből rakott alapozását. Az épületrész többi részét elmoshatták az időszakos vízfolyások, erről tanúskodnak az épület környezetében szétterült kőomladékok. A földtömeg más lelőhely anyagát is lehozhatta a területre, ugyanis egy honfoglalás kori veret és középkori pénzérmék is előkerültek.

 

 

A honfoglalás korából származó leletek is előkerültek a XI. kerületi feltárásnál (Fotó: regeszet.aquincum.hu)

A leletanyag alapján azt feltételezik, hogy a II-III. századi épületnek több helyisége volt, és egyes helyiségeket padlótéglával burkolhattak. Az épülettől keletre a feltárt területen a római kori leletanyag az elsőtől a negyedik századig ível át.

A beszámoló szerint errefelé az I-II. századi veremházas, falusias jellegű település létezett. Veremházakat tártak fel északnyugatra is, a Sasad Resort 5. üteménél. Az egykori Sasad TSz. területén az 1960-as években végzett ásatáson három római kori temetkezés is előkerült, viszont ezek pontos helye nem ismert. Várhatóan az elkövetkező évek beépítési hullámában ennek a rejtélynek a felfedésére is sor kerülhet.

A teljes cikk itt olvasható.

Forrás: regeszet.aquincum.hu

Nyitókép: Az egyik előkerült pénzérme (Fotó: regeszet.aquincum.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó