Holnaptól bezár az Örs vezér terén a Gomba – Még nem tudni, mi lesz az épület sorsa

A cikk angol nyelvű változata: Mushroom on Örs Vezér Square to close

2021. május 31. 9:00

Találkozzunk az Örsön, a Gombánál! Ez a mondat gyakorta elhangzik a mai napig, hiszen az Örs vezér terén álló kör alakú épület legalább annyira ismert találkozóhely, mint a Nyugati téren vagy az egykori Moszkva téren az „óra”. A Gombában egykor forgalomirányító központ is működött, június 1-től pedig már a jegypénztárakat is bezárják. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a sorsa az 1971-ben készült, akkor modernnek számító épületnek.

Ma utoljára lehet BKV-jegyet vagy bérletet vásárolni az Örs vezér téren, a HÉV-végállomás melletti Gombában. A Budapesti Közlekedési Központ ugyanis bezárja a jegy- és bérletpénztárat. Az indoklás szerint a pandémiás helyzetben jelentősen átalakultak az utazási szokások, a személyes jegyértékesítő helyek forgalma is nagymértékben csökkent.

Az Örs vezér terén álló Gomba már csak találkozóhely lehet, június 1-től bezár a jegy- és bérletpénztár is (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az épület eredetileg forgalomirányító alközpontnak épült, ugyanis 1970-ben jelentősen megnőtt a téren átutazók száma. Ekkor adták át ugyanis a 2-es metróvonalat, illetve a HÉV végállomását a Keleti pályaudvarról áthelyezték az Örs vezér térre. A korabeli beszámolók szerint Budapest akkori forgalmának egyhatoda ezen a téren keresztül bonyolódott, jelentőségével csak a Moszkva tér vetekedhetett.

Karácsonyi hangulat 1981-ben az Örs vezér terén, háttérben a Gomba, azaz a forgalomirányító alközpont (Forrás: Fortepan/Képszám: 22496) 

Ez indokolta az akkor modern forgalomirányító alközpont megépítését. Az építkezés 1970 novemberében kezdődött, és 1971 nyarára ígérték, hogy elkészül, ám végül csak decemberben adták át. A csúszás oka – szintén a korabeli újsághírek alapján –,hogy a kooperáló vállalatok miatt nem haladt a munka, a legtöbb gondot a panorámaüvegek beszerelése és az épület burkolása okozta.

Az egykor modern épület ma lehangoló látványt nyújt, egyelőre nem tudni, mi lesz a sorsa (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

 Az emeleten a forgalomirányítók kaptak helyet, akik akkor hét buszjárat és két villamosjárat forgalmát irányították. Az alsó szinten a személyzeti pihenő, az információs iroda és a négy jegypénztár volt. A forgalomirányító központként már évek óta nem funkcionál a Gomba, június 1-től a jegypénztárak is bezárnak. Az egyébként rossz műszaki állapotban lévő épület további sorsáról egyelőre nincs információ.

Nyitókép: Megszűnik a jegyértékesítés is az Örs vezér terén a Gombában (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu) 

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Számomra az igénytelenség netovábbja ez a ronda aluminium hullámlemez amivel itt körkörösen van borítva az épület. A lehető legrondább és legsilányabb megoldás, a 3. világ bádogviskóit idézi.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó