Elegáns szálloda nyílt a felújított déli Klotild-palotában

A cikk angol nyelvű változata: Elegant hotel opened in the renovated southern Klotild Palace

2021. június 30. 10:30

Matild Palace néven nyílt luxuszálloda a déli Klotild-palotában, a Ferenciek terén. A köznyelvben Matild-palotaként emlegetett épület felújítása öt éven át tartott, a munkálatok eredményeként visszanyerte eredeti megjelenését.

Egy újabb jellegzetes, a budapesti városképet meghatározó épület nyerte vissza eredeti szépségét. Elkészült ugyanis a Ferenciek terén álló Klotild-paloták közül a délinek (ha szembe állunk az Erzsébet híddal, akkor a bal oldalon álló) a felújítása.

A Váci utca 36. szám alatti déli Klotild-palota Dunára néző homlokzata (Forrás: www.matildpalace.com)

A köznyelvben Matild-palotaként emlegetett leromlott állapotú épületet szálloda céljára 2014-ben vásárolta meg a beruházó török Özyer cég leányvállalata, a Melis Investment Kft. 2,6 milliárd forintért. A Matild Palace hotelt, amelyben 111 elegánsan berendezett szoba és 19 lakosztály van, a Marriott szállodalánc üzemelteti.

A  tulajdonos cég közlése szerint a munkálatok során megőrizték az eredeti kövezetet, a lépcsőházakat, a korlátokat és a belső udvart is.  Az épület továbbra is műemléki védelem alatt áll és az UNESCO világörökségének része.

A palota tjellegzetes tornya, háttérben a Gellért-hegy (Forrás: www.matildpalace.com)A munkálatok során megőrizték az eredeti kövezetet, a lépcsőházakat, a korlátokat (Forrás: www.matildpalace.com)

Az ikerpalotákat Klotild Mária főhercegné, József Károly főherceg felesége építtette, a tervek elkészítésére Korb Flórist és Giergl Kálmánt kérte fel. Az építkezés 1899–1902 között zajlott, először a déli palota építését kezdték meg.

Nyitókép: A déli Klotild-palota a Ferenciek terén, az épületben Matild Palace néven nyílt elegáns szálloda (Forrás: www.matildpalace.com)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagyon szép. Az már kevésbé, hogy a korábban felújított másik Klotild palota, már évek óta üresen áll és romlik az állaga. Csinálni kéne már valamit!

Válaszok:
Sándor | 2021. július 16. 14:54

Reki barátom! Néhány év múlva majd leírhatod, hogy egy lepukkant, üresen álló, bezárt szálloda van itt és a tulajdonos nem hajlandó karban tartani.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó