Ferenc pápa mutatja be az Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét a Hősök terén

A cikk angol nyelvű változata: Pope Francis presents the closing mass of the Eucharistic Congress on Heroes Square

2021. július 4. 17:00

Immár hivatalossá vált, hogy a Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét Ferenc pápa mutatja be. Így az 1991. augusztus 20-án megtartott pápai szentmise után 30 évvel újra ilyen jeles esemény helyszíne lesz a Hősök tere.

Ferenc pápa a vasárnap déli Úrangyala-imádságot követő beszédében hivatalosan bejelentette, hogy szeptember 12-én délután a Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét koncelebrálja. A pápa beszédét követően Matteo Bruni szentszéki szóvivő közleménye is megerősítette, hogy Ferenc pápa a polgári hatóságok és a püspöki konferenciák meghívására Budapestre látogat bemutatni a kongresszus zárómiséjét – írja az MTI.

Utoljára 30 évvel ezelőtt, 1991. augusztus 20-án II. János Pál pápa celebrált szentmisét a Hősök terén, amelyen a becslések szerint több mint félmillió hívő vett részt. A katolikus egyházfő ezt követően még 1996-ban utazott Magyarországra, ekkor Pannonhalmát és Győrt látogatta meg.

Hatalmas tömeg köszönötte II. János Pál pápát a Hősök terén 30 évvel ezelőtt, 1991. augusztus 20-án (Forrás: Népszabadság, 1991. augusztus 21.)

XVI. Benedek pápa nem járt Budapesten, Ferenc pápa 2019-ben a csíksomlyói búcsún mutatott be misét.

Az eredetileg tavalyra tervezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust a pandémia miatt az idén szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten. A magyar főváros immár második alkalommal ad otthont az eseménynek, az 1938-ban megrendezett 34. eucharisztikus kongresszus is Budapesten volt.

Az 1938-ban megrendezett Eucharisztikus Világkongresszusnak is egyik fő helyszíne volt a Hősök tere (Forrás: Fortepan/Képszám: 7598)

Forrás: MTI

Nyitókép: Pápai szentmise a Hősök terén 1991. augusztus 20-án (Fotó: MTI Fotó/Soós Attila)

 

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Amikor II. János-Pál pápa először jött Budapestre, a Beszélő címlapján a pápai oltárt kifeszítő, fölbe cövekelt vashuzalok voltak. Felirat: "Bontják a Hősök terét"Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó