Felújítják Budapest egyik legrosszabb állapotú és meglehetősen rossz hírű gyalogos aluljáróját, amely a terézvárosi Bajza utcát köti össze az angyalföldi Bulcsú utcával, kicsivel több mint 188 méter hosszan. Az 1874-ben épült átjáró – amely annak idején arra volt hivatott, hogy az embereket leszoktassa a síneken való veszélyes átszaladásról – évtizedek óta elhanyagolt állapotban van. 

Az aluljáró 1974-ben sem volt sem volt jobb állapotban a mainál (Fotó: Fortepan/204793)

A sötét, piszkos, balesetveszélyes aluljárót azonban hamarosan felújítják – derül ki a VI. kerület honlapjáról. Mint írják, a leromlott állapotú, az el nem különített kerékpáros forgalom miatt veszélyes, és korábban még takarítatlan aluljáró felújítását a bonyolult tulajdoni és fenntartói viszonyok is nehezítették (Terézváros mellett a MÁV, a XIII. kerület, valamint a főváros is érdekelt).

Az aluljárót augusztus 23-án zárják le, a felújítása várhatóan novemberig tart majd (Fotó: Facebook/Terézváros)

Az augusztus 23-a után elinduló munkák során azonban megújul a fővárossal közel egyidős aluljáró: elbontják és újjáépítik a világítást, rendbe hozzák az aluljáró teljes belső felületét és a külső homlokzatokat, az alatta húzódó közműárkot felszámolják és az eddigi, balesetveszélyes lemezburkolatot kicserélik. Az alagút mostantól kerékpárosbarát lesz, ami biztosítja a biztonságos gyalogosközlekedést is – írták. 

A munkálatok több hónapot vesznek igénybe, az aluljáró várhatóan egész ősszel le lesz zárva – tették hozzá. 

Nyitókép: A Bajza utcai aluljáró (Fotó: terezvaros.hu)