Végre felújítják Budapest legrégebbi és legelhanyagoltabb gyalogos alagútját

A cikk angol nyelvű változata: Budapest's oldest and most neglected pedestrian tunnel is finally being renovated

2021. augusztus 17. 16:30

A VI. kerületi Bajza utcát a XIII. kerületi Bulcsú utcával összekötő, a Nyugati pályaudvarról induló sínek alatt átvezető, 1874-ben épült gyalogos aluljáró évtizedek óta rendkívül rossz állapotban van, piszkos és balesetveszélyes is. A fővárossal majdnem egyidős átjárót azonban most felújítják, ezért augusztus 23-án lezárják a forgalom elől és csak ősszel nyitják majd újra.

Felújítják Budapest egyik legrosszabb állapotú és meglehetősen rossz hírű gyalogos aluljáróját, amely a terézvárosi Bajza utcát köti össze az angyalföldi Bulcsú utcával, kicsivel több mint 188 méter hosszan. Az 1874-ben épült átjáró – amely annak idején arra volt hivatott, hogy az embereket leszoktassa a síneken való veszélyes átszaladásról – évtizedek óta elhanyagolt állapotban van. 

Az aluljáró 1974-ben sem volt sem volt jobb állapotban a mainál (Fotó: Fortepan/204793)

A sötét, piszkos, balesetveszélyes aluljárót azonban hamarosan felújítják – derül ki a VI. kerület honlapjáról. Mint írják, a leromlott állapotú, az el nem különített kerékpáros forgalom miatt veszélyes, és korábban még takarítatlan aluljáró felújítását a bonyolult tulajdoni és fenntartói viszonyok is nehezítették (Terézváros mellett a MÁV, a XIII. kerület, valamint a főváros is érdekelt).

Az aluljárót augusztus 23-án zárják le, a felújítása várhatóan novemberig tart majd (Fotó: Facebook/Terézváros)

Az augusztus 23-a után elinduló munkák során azonban megújul a fővárossal közel egyidős aluljáró: elbontják és újjáépítik a világítást, rendbe hozzák az aluljáró teljes belső felületét és a külső homlokzatokat, az alatta húzódó közműárkot felszámolják és az eddigi, balesetveszélyes lemezburkolatot kicserélik. Az alagút mostantól kerékpárosbarát lesz, ami biztosítja a biztonságos gyalogosközlekedést is – írták. 

A munkálatok több hónapot vesznek igénybe, az aluljáró várhatóan egész ősszel le lesz zárva – tették hozzá. 

Nyitókép: A Bajza utcai aluljáró (Fotó: terezvaros.hu)

 

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"várhatóan egész ősszel le lesz zárva" - es olyba tunik, telen is, mert most januarban meg kerites es korakas allja az utat..Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó