Halálának évfordulóján, szeptember 6-án avatták fel a Horánszky utca (korábban Zerge utca) 13. számú épületen Szendrey Júlia emléktábláját. Petőfi felesége, akik később íróként, költőként és fordítóként is ismertté vált, 1867-ben költözött a józsefvárosi ház földszintjére, és itt élt 1868-ban bekövetkezett haláláig. 

Szendrey Júlia emléktáblája a Horánszky utca 13. számú épületen. Az emléktáblát a Józsefvárosi Önkormányzat állítatta  (Fotó: pestbuda.hu)

Bár Krúdy Gyula 1930-ban megjelent novelláskötetében szegényesnek, hidegnek és szelesnek írta le a Zerge utcai lakást, a Szendrey Júlia életével és irodalmi munkásságával foglalkozó kutatások ennek ellenkezőjét mutatják.  

A bérházat 1865-66-ban építették Hild Károly tervei szerint, majd Nadler János könyvkötő vásárolta meg. A házban a két legszebb lakás a földszinten volt, a kaputól jobbra és balra. Az egyikben feltehetően maga a háziúr lakott, a másikban pedig Szendrey Júlia a lányával, a két cseléddel a nevelőnővel és a feltehetően a szakácsnővel.

Petőfi özvegye, aki írónőként, költőnőként és fordítóként is ismertté vált, csak néhány hónapot élt a Horánszky, egykor Zerge utcában; 39 éves korában halt meg (Fotó: pestbuda.hu) 

Nyitókép: Emléktáblát állítottak a Horánszky utca 13. számú ház homlokzatán, Szendrey Júlia emlékére (Fotó: pestbuda.hu)