Szoborral tisztelegnek Hajós Alfréd öröksége előtt

A cikk angol nyelvű változata: A statue pays tribute to the legacy of Alfred Hajós

Írta: Pestbuda.hu

2021. november 28. 15:00

Méltó módon egy szoborral szeretne megemlékezni Hajós Alfrédról, az újkori olimpiai játékok első bajnokáról, építészi és közéleti tevékenységéről a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) és a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

Mint közleményükben kiemelik, Hajós Alfréd az újkori olimpiai játékok első magyar bajnoka, akinek egész életműve, sportolói, sportvezetői, újságírói, építészi és közéleti tevékenysége példaértékűen testesíti meg az ókori olimpiai eszményt, a test és lélek harmóniájának fontosságát, amelyet az újkori játékok hitvallásuknak tekintettek.

Hajós Alfrédot a világ mint az első újkori olimpián két aranyérmet elért úszót ismerte meg. Építészdiplomájának megszerzése után öt évvel abbahagyta az úszást. Tanulóéveit Alpár Ignác és Lechner Ödön műhelyében töltötte, majd önálló irodát nyitott, több sportlétesítményt és lakóépületet tervezett.

A Hajós Alfréd által tervezett, és ma a nevét viselő Margit-szigeti Nemzeti Sportuszoda 1931-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 58265)

A most kiírt szoborpályázat második fordulójába öt alkotó jutott, az első helyezett Nagy Attila hódmezővásárhelyi szobrászművész lett. A pályázat eredményhirdetése november 30-án lesz a Mazsike Munkácsy Mihály utcai székházában. A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület, a pályázatot kiíró szervezetek, a zsűri és a sajtó képviselőinek jelenlétében tekinthetik meg a nyertes „A magyar delfin aranya” jeligével ellátott pályamunkájának makettjét.

Forrás: Mazsike.hu


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó