Állandó tárlattal nyílt meg a Szépművészeti Múzeum megújult Városligeti-szárnya

A cikk angol nyelvű változata: The renewed Városliget wing of the Museum of Fine Arts opened with a permanent exhibition

2021. december 15. 17:00

A múzeum átfogó rekonstrukciójának újabb állomásaként, az épület Városligeti-szárnyának felújított részén, több mint másfélezer négyzetméteren, új koncepció szerint rendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége.

A Szépművészeti Múzeum Városligeti-szárnyának műemléki munkálatai során mintegy 1600 négyzetméternyi kiállítótér újult meg, valamint új, korszerű hűtési és fűtési rendszert is kiépítettek.

Az itt most nyílt  állandó kiállítás az Európai művészet 1250-1600 című tárlat szerves folytatásaként az 1600 és 1700 közötti évszázadnak, azaz a barokk művészetnek ad otthont. Ezzel a kiállítási egységgel együtt a látogatók immár öt évszázad európai művészeti irányzatairól és legfontosabb alkotóiról kaphatnak átfogó képet, a korai gótikától a barokk művészetig – írja honlapján a múzeum.

A tizenegy teremben és tizenhat kabinetben kiállított, valamivel több mint háromszáz festményből összeállított válogatásban a század szinte minden műfaja, iskolája és stílusirányzata jelen van, a korszak legismertebb alkotói, többek között Velázquez, Van Dyck, Rubens, Murillo remekműveit felvonultatva.

Rubens, Pásztorok hódolása, XVII. század (Fotó: Szépművészeti Múzeum)

Mivel a  kiállítás integrálja a korábban külön egységként bemutatott holland gyűjteményt, nemcsak a korszakról nyújtott áttekintést sikerült teljessé tenni, hanem bizonyos művészettörténeti összefüggések megismerésére is lehetősége nyílik a látogatóknak – olvasható a Szépművészeti Múzeum tájékoztatásában.

Van Dyck, Házaspár portréja, 1617-1618 körül  (Fotó: Szépművészeti Múzeum)

A múzeum közleménye szerint a Szépművészeti Múzeum átfogó felújításának és modernizációjának utolsó lépésekénként jövő év márciusában nyílik meg a XVIII. századi európai művészetet bemutató, 2. emeleti állandó kiállítás és az impozáns Barokk Csarnok.

Emlékeztetnek rá, hogy a múzeum 2015-ben indult rekonstrukciójának köszönhetően modernizálták az intézményt, korszerűsítették az elavult fűtőrendszert, klimatizálták a kiállítótermeket, felújították a tetőszerkezet nagy részét, új kiállító- és közönségforgalmi tereket és korszerű raktárhelyiségeket alakítottak ki az épületben, valamint felújították a közönség elől hetven évig elzárt Román Csarnokot is.

Forrás: Szépművészeti Múzeum, MTI

Nyitókép: A megújult Városligetii-szárnyban több mint másfélezer négyzetméteren nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége (Fotó: pestbuda.hu)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Végre márciusban megnyílik, az európai festészetet barokk alkotásait bemutató tárlat a II. emeleten. Ezzel teljessé válik a Szépművészeti Múzeum állandó kiállítása. Úgy tudom a XIX. századi európai és magyar festészet tárlatát a Nemzeti Galériában tervezik bemutatni, egyenlőre a várban. ill. remény szerint az újonnan felépülő Nemzeti Galériában a ligetben, amennyiben nem akadályozza meg a főpolgármester. Remélem addigra már nem lesz opponáló helyzetben!Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó