Megújulhat a Markusovszky tér Ferencvárosban. A Kinizsi, Köztelek és Biblia utca, valamint az Üllői út közti 9000 négyzetméteres területen egy modern pihenőzónákkal, játszótérrel, kutyafuttatóval kialakított park jön létre.

Pihenőparkot alakítanak ki (forrás: TSPC Csoport)

A tervezés során a legfontosabb feladat az volt, hogy megszüntessék a tér kihasználatlan részeit, és minden szempontból frissítsék, kinyissák ezt a területet a ferencvárosi polgárok és az idelátogatók számára – jelzi Könözsi Szilvia építész, a Millenáris Széllkaput is jegyző TSPC Csoport tervezési igazgatója az iroda oldalán. A céljuk az volt, hogy a tér személyesebbé váljon, és jelentős minőségi váltás következzen be a funkciók, a zöld felületek és a térélmény tekintetében is.

A tervezés egyik célja a térélmény javítása (forrás: TSPC Csoport) 

A TSPC koncepcióterve figyelmbe veszi a nemrég lezajlott közösségi tervezés során felmerült számos igényeket is. A környéken élőknek ugyanis lehetőségük volt véleményt formálni arról, hogyan képzelik el a tér használatát. A közel 300 véleményező mintegy 75 százaléka jelezte, hogy a pihenőfunkciót kellene biztosítani, 62 százalékuk tartotta fontosnak, hogy legyen tiszta, korszerű, hozzáférhető nyilvános WC a területen. Mintegy 60 százalékuk egy játszótér kialakítását tartja lényegesnek. A kültéri fitneszpark, kutyafuttató, szökőkút is szerepelt a listán. Egy sportpálya, BUBI-állomás zárta a sort.

A Kinizsi, Köztelek és Biblia utca, valamint az Üllői út közti terület (forrás: TSPC Csoport)

A környék  parkolási nehézségeit és a tér környékét érintő, jelenleg rendezetlen parkolási helyzetet mélygarázs kialakításával enyhítené az önkormányzat. Így a teljes park alá mélygarázs épülhet 120 parkolóhellyel. A Markusovszky téren a tervek szerint 24 felszíni biciklitároló és 11 BUBI-állomás segítheti majd a közlekedést. A téren 4500 négyzetméternyi funkcionális zöld felület jöhet létre több mint ötven új fa ültetésével.

Forrás: TSPC Csoport

Nyitókép: Átfogó koncepcióterv készült a Markusovszy tér felújítására (forrás: TSPC Csoport)