A XIII. kerületi Esztergomi út és Párkány utca között kialakított, csaknem egyhektáros új, Vizafogó parkot kedden adták át a hasonló nevű lakótelep szomszédságában. A közpark a XIII. kerületi önkormányzat zöldberuházásaként jött létre, és az Objekt Tájépítész Iroda, illetve az Archaikon Építésziroda tervezte – adta hírül a kerületi önkormányzat honlapja. 

A park legfontosabb látványeleme az újonnan kialakított tó (forrás: budapest.13.hu)

A Vizafogó park úgynevezett ökopark, mivel vizuális és esztétikai értékei mellett jelentős ökológiai szerepet tölt be a városrész életében, nem beszélve egészségügyi hatásairól – derül ki a XIII. kerületi önkormányzat honlapjáról. A Vizafogó parkban a központi látványelemként is szolgáló, új, másfél méter mély mesterséges tó mellett számos cserjét, dísznövényt, illetve egy fás ligetet is kialakítottak a park északi részén. A kis erdő 59, többszörösen előnevelt lombos fából és 4 örökzöldből áll.

Az új parkban kapott helyet Lestyán-Goda János szobrászművész Halak című alkotása is (forrás: budapest13.hu)

A tervezés során különös figyelmet fordítottak arra, hogy a park – ökopark lévén – fenntartható legyen. A tavon egy kisebb híd ível át, illetve a mellette lévő sétányon egy pavilont alakítottak ki kávézóval, büfével, illemhellyel és pelenkázóval. A pavilon tetőzetét úgy alakították ki, hogy össze lehessen rajta gyűjteni az esővizet, és a tóba lehessen onnan vezetni, így pótolva a párolgással keletkező veszteséget. Hosszabb esőmentes időszakokon a parkban kialakított két ivókút egyikének felhasználásával tudják szinten tartani a tó vizének állását – derül ki a XIII. kerületi önkormányzat honlapjára felkerült híradásból. 

Szabadtéri kondiparkot is kialakítottak (forrás: budapest13.hu)

A park öntözését két, újonnan kialakított talajvízkútról oldják meg. A csapadék elvezetésében is fontos volt az ökológiai szempont: a burkolt felületeket úgy alakították ki, hogy a lehulló esővizet a zöld felületek irányába vezessék.

Ahogyan a legtöbb parkban, úgy a Vizafogó parkban is többféle lehetőséget alakítottak ki a kikapcsolódásra. A számos pad és nyugágy mellett kihelyeztek két-két csocsó-, illetve pingpongasztalt, továbbá kialakítottak egy szabadtéri kondiparkot és futókört is az aktív pihenésre vágyóknak.

A Vizafogó park – amelynek tervezett kiépítéséről tavaly februárban mi is hírt adtunk –, minden nap reggel 6-tól este 10-ig várja a pihenni vágyókat – derül ki a helyi önkormányzat honlapjáról.

Forrás: budapest13.hu

Nyitókép: Átadták a Vizafogó parkot (forrás: budapest13.hu)