Uniós forrásokat nyert a Nyugati pályaudvar fejlesztése

A cikk angol nyelvű változata: The development of Nyugati railway station won EU funds

2022. június 29. 16:00

A Nyugati pályaudvar fejlesztésének tervezésére 2,8 millió eurót, azaz 1,1 milliárd forint uniós forrást nyert el a Nemzeti Közlekedési Központ. A fővárosi Déli Körvasút fejlesztése is kiváló minősítést kapott az uniós pályázaton.

Uniós forrásokat nyert a Nyugati pályaudvar fejlesztése, és nagyon jó minősítést kapott az Európai Bizottság értékelésén a Déli Körvasút-beruházás – közölte Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedéspolitikáért felelős államtitkára szerdán azt követően, hogy Lyonban részt vett az uniós közlekedési vezetők találkozóján. A hírt az MTI közölte.

Facebook-oldalán közzétett posztjában jelezte: véglegessé vált a döntés az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) pályázatairól, Magyarország sikerrel szerepelt. „A célunk a vasút fejlesztésével világos: minél több utasnak kényelmes, az autózással versenyképes szolgáltatást nyújtani, és minél több árut a környezetbarát vasúti szállítás felé terelni” – jegyezte meg.

A Nyugati mögött épülő új felszíni csarnok terve (Forrás: Budapesti Fejlesztési Központ)

A Nyugati pályaudvar fejlesztésére a Nemzeti Közlekedési Központ 2,8 millió eurót, azaz 1,1 milliárd forint forrást nyert el – tájékoztatott. Azt is hozzátette, hogy a pályázat úgynevezett versenyző volt, tehát nem automatikusan Magyarországnak járó, hanem az EU 27 tagállama közötti versenyben pályázati úton elnyerhető forrást szereztek meg.

A Nyugati pályaudvar homlokzata 2020-ban, a felújítás megkezdése előtt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Jelenleg folyamatban van a Nyugati pályaudvar homlokzatának felújítása (Fotó: pestbuda.hu)

A CEF polgári-katonai célú és az alternatív üzemanyagokat érintő közlekedési projektjavaslatairól már áprilisban megszülettek a döntések – emlékeztetett. Magyarországon öt fejlesztési terv valósulhat meg összesen több mint 11 milliárd forint értékben – fűzte hozzá.

Négy projekt a tiszta és csendes elektromos autózás további térnyerését segíti elő, egyebek mellett a fővárosi repülőtér belső töltő-infrastruktúrájának kiépítésével. Ezenfelül öt dunántúli vasútvonalon a katonai egységek és eszközök gyorsabb mozgathatósága érdekében tizenegy állomás fejlesztésének előkészítése történik meg – részletezte Vitézy Dávid a posztjában.

Az államtitkár felidézte, hogy a fővárosi Déli Körvasút-fejlesztés magyar pályázatát az Európai Bizottság kiválónak ítélte ugyan, de a bíróság idén megsemmisítette a környezetvédelmi engedélyt, annak újbóli megszerzéséig a finanszírozási döntést elhalasztották. Vitézy Dávid a beruházást Magyarország keleti és nyugati fele közötti legfontosabb vasúti kapcsolatnak nevezte.

Forrás: MTI

Nyitókép: A megújuló Nyugati pályaudvar a Nyugati tér felől nézve (Forrás: Budapesti Fejlesztési Központ)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó