Az MNB ingatlankezelőjéhez került a lebontott Burg Hotel telke

A cikk angol nyelvű változata: The plot of the demolished Burg Hotel was transferred to the property manager of the MNB

2022. augusztus 5. 17:30

A Szentháromság téri egykori Diplomataházat 2022 elején bontották le, a helyén egy új konferencia-központ fog épülni, amelynek a látványterveit már korábban bemutatták. A telek a közelmúltban az MNB ingatlankezelőjéhez került.

A Szentháromság utca 7–8. szám alatt található, 2019-ig szállóként működő, de évek óta üresen álló épületet idén év elején bontották le, ekkor írtunk róla részletesebben is. A Jánossy György és Laczkovics László által tervezett, 1981-re elkészült épület telke a Magyar Nemzeti Bank honlapján megjelent közlemény szerint most a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) tulajdonából a Magyar Nemzeti Bank ingatlankezelőjéhez került át.

A Burg Hotel épülete a Szentháromság téren 2020-ban, az épülete 2022 elején lebontották (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Azt írják, hogy az MNB-Ingatlan Kft. a tulajdonába került ingatlanon a Várnegyed történelmi arculatához, az UNESCO világörökségi környezethez illeszkedő stílusú épületrekonstrukciót kíván megvalósítani. A tervezési feladatokkal, mint korábban mi is megírtuk, a RAPA Architects Kft.-t és felelős vezető tervezőjét, Reisz Ádámot bízták meg. 

A leendő épületegyüttes az elképzelések szerint tudományos konferencia-központként üzemel majd. Ennek jegyében, mint írják, a belső tereket úgy alakítják ki, hogy azok alkalmasak legyenek oktatási programok, workshopok, hazai és nemzetközi konferenciák megvalósítására. A közlemény szerint a beruházás törekszik arra, hogy a Mátyás-templommal szemben álló, az elmúlt 40 évben javarészt szállóként funkcionáló ingatlan közel nyolcvan év után visszakapja a háborúban elpusztult képét, a cél a környezetbe illeszkedő, a háború előtti homlokzati kép visszaállítása. 

A saroktelken  a II. világháborúig három kisebb ház állt, az új épület külsőleg ezeket idézi majd (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Szentháromság utca és az Országház utca találkozásánál fekvő (ma Szentháromság tér 7–8., illetve Szentháromság utca 1–3. számú) saroktelken a II. világháború előtt még három épület állt, melyek közül Budapest bombázásakor kettő teljesen megsemmisült, de a harmadik is súlyos károkat szenvedett, melyet újjáépítés helyett lebontottak. A területen ezután sokáig beépítetlen telek éktelenkedett, amelyen végül 1979–1981 között épült fel a Diplomataház (a későbbi Burg Hotel).

Ez az épület, mint a közlemény írja, végül a 80-as évek stílusjegyeinek megfelelően épült fel, és gyakorlatilag új szerkezetet és megjelenést alakított ki a Szentháromság téren a kor építészeti stílusában, noha a háború utáni évek rekonstrukciós és műemlékvédelmi munkálatai során a szakértők és tervezők minden egyes, várnegyedben található hely vizsgálatánál figyelembe vették a történeti rétegeket, a városszövetben elfoglalt fizikai és szellemi teret.

Nyitókép: Az új ház látványterve (Forrás: RAPA Achitects/Császár Szabolcs)

 

Összesen 7 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Továbbra is azon a véleményen vagyok, hogy az ilyen esetekre a legjobb megoldás újonnan tervezett historizáló épület lenne. De ez is csak sokadik lépés lenne a sorban.

1. Meglévő, arra érdemes épületek állagmegóvása.

2. Kiemelt épületek teljeskörű rekonstrukciója (pl. kupolavisszaépítés, külső, belső terek helyreállítása).

3. Utána lehet a sokak szerint oda nem illő épületek lebontásához hozzákezdeni, és itt teret kell adni a újonnan tervezett historizáló épületeknek.

Válaszok:
Matthew83 | 2022. augusztus 5. 22:22
belter | 2022. augusztus 14. 08:40

Tisztelt gergo3232!

Mintha én írtam volna. Teljesen jól leírtad. Szívemből írtad. Üdv: M


Teljesen egyetértek, főként a kupolák visszaépítésével kapcsolatosan, de ezzel kapcsolatosan nincs jó előérzetem. Nagyjából két éve kormányhatározat van arról, hogy az ELTE jogi karának Egyetem téri, a BME Szent Gellért téri épülete és egy Vécsey utcai ház kupolái visszaépülnek. E körben azóta látható változás nem történt. Előz viszont a kanyarban a Károly krt. 3/a., másként fogalmazva az egykori Filmmúzeum, ma a Belvárosi Színház épülete, melynek kupolái még túl is élték a háborút, s csak később ideológiai okokból kerültek elbontásra.
Nos, külön kormányhatározat született ezek visszaépítéséről, de nem ám az eredeti tervek szerint, hanem több szint ráépítésével, tetőtér-beépítéssel. Szóval amit várhatóan kapni fogunk egy olyan épület lesz, ahol az öt kupola visszaépítése csak ürügy új, belvárosi, a zsinagógára panorámás luxus lakások megépítésére. Az, hogy a ház mennyiben fog az eredetire hasonlítani, senkit nem érdekel, ahogyan az sem, megnövekedett tömege miként fog hatni környezetére. Ha ez az ára a kupolák visszaépítésének, akkor inkább hagyjuk az egészet!

Válaszok:
belter | 2022. augusztus 14. 08:56

Mivel a klasszikus modern építészetet (Alvar Aalto, Le Corbusier, Breuer Marcel) is építészettörténészek tanítják már, így valamennyi kortárs modern épület historizálónak tekinthető. Ez alól csak a legnagyobbak kivételek, de lehet, hogy már megkapta diplomáját az "új Makovecz".


Ahhoz képest, hogy 1945-ben Fischer József építész tanácsos egy személyben? döntött Budapest valamennyi ostromot túlélt kupola (Anker, Palatinus-házak, Műegyetem, ELTE, Deák-téri műteremház) és magastető! elbontásáról, nem állunk rosszul. Ennek visszaépítési törekvésnek a legsikeresebb példája a BM (Pesti Magyar Kereskedelmi Bank - Quittner Zsigmond) kupolája, ahol a megfigyelési iratokat őrzik és olvasgathatjuk ma. Német András építész tervezte 1993-94 között


Sajnos ez nem a magyar építészet sikertörténete. Nem biztos, hogy a modernista építész elit kellemetlenkedése a sarokház keltette történelmi vihar. Kedves barátom egyenesen építészeti terrorizmust emleget ennek okán. Nyilván a "humorérzéke hagyta el" megkeseredettségében. Jó lenne pár kört még vitázni Jánossy György házáról, az ostrom előtti állapotokról és az asztalon fekvő új tervről. Ha van lelkes, fiatal, nem begyepesedett építészettörténész, építőművész vagy esztéta, mihamarább szóljon hozzá! "Mielőtt nem késő"


Nem mindegyik házon áll jól a kupola, és van ahol a környezet későbbi beépítései miatt az egész jobban nézne ki, ha nem építik vissza a kupolát.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó