A Szentháromság utca 7–8. szám alatt található, 2019-ig szállóként működő, de évek óta üresen álló épületet idén év elején bontották le, ekkor írtunk róla részletesebben is. A Jánossy György és Laczkovics László által tervezett, 1981-re elkészült épület telke a Magyar Nemzeti Bank honlapján megjelent közlemény szerint most a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítvány (PADME) tulajdonából a Magyar Nemzeti Bank ingatlankezelőjéhez került át.

A Burg Hotel épülete a Szentháromság téren 2020-ban, az épülete 2022 elején lebontották (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Azt írják, hogy az MNB-Ingatlan Kft. a tulajdonába került ingatlanon a Várnegyed történelmi arculatához, az UNESCO világörökségi környezethez illeszkedő stílusú épületrekonstrukciót kíván megvalósítani. A tervezési feladatokkal, mint korábban mi is megírtuk, a RAPA Architects Kft.-t és felelős vezető tervezőjét, Reisz Ádámot bízták meg. 

A leendő épületegyüttes az elképzelések szerint tudományos konferencia-központként üzemel majd. Ennek jegyében, mint írják, a belső tereket úgy alakítják ki, hogy azok alkalmasak legyenek oktatási programok, workshopok, hazai és nemzetközi konferenciák megvalósítására. A közlemény szerint a beruházás törekszik arra, hogy a Mátyás-templommal szemben álló, az elmúlt 40 évben javarészt szállóként funkcionáló ingatlan közel nyolcvan év után visszakapja a háborúban elpusztult képét, a cél a környezetbe illeszkedő, a háború előtti homlokzati kép visszaállítása. 

A saroktelken  a II. világháborúig három kisebb ház állt, az új épület külsőleg ezeket idézi majd (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Szentháromság utca és az Országház utca találkozásánál fekvő (ma Szentháromság tér 7–8., illetve Szentháromság utca 1–3. számú) saroktelken a II. világháború előtt még három épület állt, melyek közül Budapest bombázásakor kettő teljesen megsemmisült, de a harmadik is súlyos károkat szenvedett, melyet újjáépítés helyett lebontottak. A területen ezután sokáig beépítetlen telek éktelenkedett, amelyen végül 1979–1981 között épült fel a Diplomataház (a későbbi Burg Hotel).

Ez az épület, mint a közlemény írja, végül a 80-as évek stílusjegyeinek megfelelően épült fel, és gyakorlatilag új szerkezetet és megjelenést alakított ki a Szentháromság téren a kor építészeti stílusában, noha a háború utáni évek rekonstrukciós és műemlékvédelmi munkálatai során a szakértők és tervezők minden egyes, várnegyedben található hely vizsgálatánál figyelembe vették a történeti rétegeket, a városszövetben elfoglalt fizikai és szellemi teret.

Nyitókép: Az új ház látványterve (Forrás: RAPA Achitects/Császár Szabolcs)