Lebontották a Várban az egykori diplomataházat

A cikk angol nyelvű változata: The former diplomatic residence in the Castle was demolished

Írta: Bodó Péter

2022. február 3. 9:00

A budavári Szentháromság téren a héten befejezték az egykori diplomataház, a későbbi Burg Hotel bontását, melyből már csak törmelékhalmok maradtak. A Jánossy György és Laczkovics László által tervezett, 1981-re elkészült épület helyén a tervek szerint egy olyan ház épül majd, amely az eredetileg itt állt, második világháború után lebontott épületek külsejét idézi majd, illeszkedve az utcaképbe.

A Szentháromság utca és az Országház utca találkozásánál fekvő (ma Szentháromság tér 7–8., illetve Szentháromság utca 1–3. számú) saroktelken a második világháború előtt három különböző épület állt, melyek közül az ostrom során kettő teljesen megsemmisült, és a harmadik is súlyos sérüléseket szenvedett. Bontásuk után három évtizedig egy gondozatlan foghíjtelek éktelenkedett a főváros egyik legnépszerűbb idegenforgalmi célpontja, a Mátyás-templom közelében.

A lakóházak egy 1909-es fényképen (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A helyzetet végül 1979–1981 között úgy oldották meg, hogy a Középülettervező Vállalat két építésze, Jánossy György és Laczkovics László a környezetbe modern felfogású épületet tervezett, amely a külföldről hazatérő, valamint más országokból hozzánk látogató diplomaták elhelyezésére szolgált. Míg az emeleteken hat tágas lakás sorakozott, addig a földszinten a külföldi újságírókat segítő Pressinform irodái, valamint egy rendezvények helyszínéül szolgáló aula kapott helyet.

Az egykori diplomataház 2021 végén (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Az állam 1997-ben privatizálta, és az új tulajdonosa a nagy lakásokat felszabdalva Burg Hotel néven egy háromcsillagos szállodát alakított ki benne. A hotel 2019-ig fogadott vendégeket, amikor is a Magyar Nemzeti Bank Pallasz Athéné Domus Meriti Alapítványa vásárolta meg az épületet. Tavaly decemberben a Fővárosi Kormányhivatal kiadta a bontási engedélyt, és bár az építészszakma egy része szót emelt az épület megtartása mellett, a bontás nagyrészt mára befejeződött.

Az épület maradványai – néhány részlet még felismerhető (Fotók: Bodó Péter/pestbuda.hu)

A telket egyelőre még vasbetontörmelék borítja több méter magasan, elszállításuk után viszont elkezdődhet a háború előtti házak hangulatát megidéző új épület kivitelezése, melyet Reisz Ádám, a RAPA Architects építésze tervezett. Funkciója szerint konferencia-központ lesz, amelyben a messziről érkező előadók számára apartmanokat is kialakítanak. A modern igények miatt tehát nem teljesen hiteles rekonstrukció valósul meg, de az utcaképbe harmonikusan fog illeszkedni az új épület.

A leendő konferencia-központ látványterve (Forrás: RAPA Achitects/Császár Szabolcs)

Nyitókép: A lebontott Burg Hotel helye a Szentháromság téren napjainkban (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Összesen 11 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagyon helyes, hogy a szocializmusban épült, oda nem illő, ronda épületeket lebontják, és az eredeti épületet építik vissza. Sajnos van még a várnegyedben környezetromboló épület, pl. a Dísz téren. Remélhetőleg ezekre is sor kerül!


Ilyet is ritkan mondok, de meg igy foghijtelekkent is jobban nez ki annyira nem illett oda az a ronda epulet.


Éljen, éljen ismételten győzedelmeskedett a sötét barbarizmus. Lehet menni örömtáncot lejteni.
Ha csak ez volt a baj, hogy ott állt ez az épület, minek újat felhúzni, elég egy szép paraván, vagy makett, az is kielégíti a tömegek vizuális giccs igényeit.
De legjobb lenne, ha egy mini stadion lenne ott, az I. kerülteben még úgyis hiányzik.

Válaszok:
Múltbanéző | 2022. február 11. 23:59

Az Építészfórum nagyjából összeszedte a háború után maradt foghíjtelkeken történő építkezéseket, az összkép még mindig siralmas. http://www.epiteszforum.hu/a-l..

A Tárnok u. 13., mely a Mátyás-templomra tekint tűzfalával barbár, példátlan módon igénytelen:
https://goo.gl/maps/QoySbQs78t..

Egy másik, a Diplomata-házhoz hasonló meszelt-téglás "gyöngyszem":
https://goo.gl/maps/VGHLL5iaUv..

A Budavári Ált. Iskola épületében már-már szándékolt igénytelenséget vélek felfedezni:
https://goo.gl/maps/VzS8qySEjU..

Válaszok:
persona | 2022. február 5. 12:47

Én csak két érvet tudnék hozni az bontás és az új épület ellen.
A már meglévő rosszabb állapotú épületek felújítása költséghatékonyabb lett volna.

A replikák helyett lehetne végre újonnan tervezett tradicionális házakat építeni. Ez vezethetne az ilyenfajta építészet tényleges feltámadásához.

pl.:
https://en.wikipedia.org/wiki/..


T. füleky01!
Nagyon tanulságosak a hivatkozásai a várnegyedben lévő "modern", igénytelen épületekről. Elképesztő, hogy ezek még mindig állnak a történelmi környezetben. Szerencsére a legrondábbat, a Teherelosztót, már eltávolították, a "haladárok" tiltakozása ellenére. Remélem a többire is sor kerül!

Válaszok:
Múltbanéző | 2022. február 12. 00:08

Az egesz var annyira snassz es lehangolo ezektol a bumfordi hodalyoktol na meg a Szent Gyorgy ter kornyeken uralkodo allapotoktol, hogy en eddig nem is szivesen mentem fol, ha csak nem volt ott valami elinteznivalom. Kulfoldi vendegeimet sem vittem fol soha mert a varos mas reszeihez kepest elenyeszo elmenyfaktorral rendelkezik a terulet es igazabol szegyelltem is volna ha szembesulnek a szetbarmolt varnegyed latvanyaval. Inkabb kivittem oket Szentendrere, hogy valodi odon utcakon setalhassanak, a panoramat pedig a Gellert-hegyrol mutattam meg nekik.


teljesen egyet értek, nagyon sajnálatos ennek a remek épületnek, a pusztan ideológiai érdekek miatti eltüntetése. Ma lassan ott tartunk, hogy a haború előtti nyomortelep értékesebb lesz a lakosság számára, mint az összkomfortos társasházi lakás. Sok ember felejti el a szoba- konyha lakást, udvari wc- vel. Erre miért nem nosztalgiáznak?? A haború utáni újáépítésnek, a regi épületek közé épített új épületnek izgalmas példája vált enyészetté...


szerintem minden lakást a városban, ami 1945 után kapott wc-t és fürdőszobát, álítsunk vissza eredeti állapotába. Szörnyű hogy vannnak emberek, akik a szocializmus "modern " vívmányait élvezik. Mindent állítsunk vissza eredeti állapotába. Javaslom hogy nézzél szét az eladó vári lakások között, mennyivel jobbak, komfortosabbak a 45 után épült lakások, mint a néhány használható, megvehető régi. Persze ha 4-5 szobás lakásra van pénzed, más a helyzet, csak parkoló is legyen hozzá...


Mindig, amikor felvidékiként a budai várban jártam, nagyon rosszul éreztem magam a Mátyás templom környékén - mivelhogy Prágában jártam egyetemre, ahol a szerencsés csehek megúszták az olyan dolgokat mint a tatárjárás vagy a 150 éves török uralom (hogy csak ezeket említsem), így Prágában hozzászoktam a csodálatos megőrzött gótikus templomokhoz (pl.Szt.Vitus, Týn-templom) és a rengeteg magas színvonalú barokk városképhez,
Nekünk a Mátyás templom maradt, kissé túlzottan átépítve Schulek által.Mégis ma ez Budapest egyik legjelentősebb műemléke.Ezért a környezete egy kicsit más bánásmódot érdemelt volna.A déli (nem) beépítés szinte "sivatagos" ürességet áraszt növelve a sivárságot a két "modern" épülettel-egyiknek a tűzfala a templom felé néz.A folytatás az utcában teljesen letörli azt az érzést, hogy egy várban vagyok - ez az iskola valóban igénytelen, túl hosszú épülete.Úgyhogy ezt a részt vagy teljesen elkerülöm, vagy a Várpalota felé inkább ezeknek az oldalán megyek, hogy a másik oldalon lévő sokkal szebb, részben eredeti épüéleteket lássam.Nem voltam boldog a Hilton épület láttán sem, a gótikus torony betontámpillérrekkel "díszített" látványától sem.Ugyanúgy rosszul hatott rám a ma már lebontott modern saroképület - építhető lett volna egy "modern" is, csak jobban beleilleszkedve a környezetbe.Mindenesetre a déli oldal látványát teljesen mássá kellene tenni, jobban illeszkedve a Mátyás templom és a Szentháromság tér látványához.Lehet, hogy még megérem?

Válaszok:
Kristoffff | 2022. február 23. 13:01

Igen, Praga (de mondhatnam az osszes ma szepnek tartott regi europai varost) azota nem latott haborut, hogy a puskapor mainstream-me valt a hadviselesben. Igy ott a kozepkor ota valtozatlan formaban is maradtak fenn epuletek szep szammal. Budapest sajnos nem volt ilyen szerencses...Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó