A tervek szerint szeptember közepén megkezdődik a Hild téri játszótér (V. kerület, a Mérleg utca, Október 6. utca és József Attila utca által határolt terület) nagyszabású felújítása, valamint a tér egészének és közvetlen környezetének a fejlesztése – írja a Mai Belváros című kerületi lap.

Teljesen megújítják az V. kerületi Hild téri játszóteret

Mint írják, a polgármester kezdeményezésére 2021. októberétől vette át az V. kerületi önkormányzat az akkor leromlott, elhanyagolt, balesetveszélyes állapotban lévő játszótér üzemeltetési feladatait a Fővárosi Önkormányzattól. Tavaly novemberben elvégezték a rendeltetésszerű használathoz szükséges beavatkozásokat, a játszóeszközök biztonságos használata érdekében gyors felújítást hajtottak végre. Most szeptember közepétől pedig megkezdik a Hild tér és környezetének teljes körű megújítását, amihez számos lakossági vélemény és javaslat érkezett. 

Arról is beszámol a lap, hogy a téren a tervek szerint talajcserét is végeznek. A meglévő fák védelmére kiemelten figyelnek, mert ezeknek a fáknak a gyökerei a térfelszín alatt található, egykori Budapesti Telefonközpont pincerendszerébe nyúlnak bele.

Látványterv a Hild téri játszótér bejáratáról (Fotó: blvf.hu)

A tér és a játszótér felújítása során számos fát, évelőt és egynyári növényt ültetnek majd el, jelentősen növelve a zöld felület arányát. A József Attila utca 12. szám alatti épület és a Hild tér közötti utcaszakaszt gyalogosforgalmúvá alakítják ki. Teljesen megújítják a játszóteret, valamint a térhez kapcsolódó közterületek és a Mérleg utca egy kis szakaszának megújítását is elvégzik (ide fákat is ültetnek). Akadálymentes és nyilvános illemhelyet is építenek, kihelyeznek egy gyerekbarát ivókutat, egy párásítóberendezést, pingogasztalt, új padokat, kerékpártámaszokat és hulladékgyűjtőket, valamint megújítják a közvilágítást – számolnak be a részletekről.

A munkálatok szeptember 15-én kezdődnek, és várhatóan egy évig tartanak – írja a Mai Belváros.

Nyitókép: A Hild téri játszótér 2021-ben (Fotó: blvf.hu)