Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu tér 2–4. szám alatti épületének felújítására és bővítésére ajánlattételi felhívást írtak ki 2022 júniusában. Azonban az október 10-én megjelent uniós közbeszerzési értesítőben az olvashatjuk, hogy a levéltári épület generálkivitelezésére vonatkozó felhívást visszavonják.

Képeslap a Magyar Nemzeti Levéltár épületéről az 1930-as évekből (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Levéltér ikonikus épületét több mint százéves tervek alapján újították volna meg a Nemzeti Hauszmann Program keretében, a Várkapitányság irányításával. Megépítették volna a Levéltár nyugati oldalán azt az épületszárnyat, valamint azt az új épületet is, amelyek Pecz Samu eredeti tervein szerepeltek, de soha nem valósultak meg. 

Az üres telken újonnan megépíteni tervezett északnyugati épületszárnyban látogatóközpontot alakítottak volna ki, közösségi terekkel, itt kiállításokat, konferenciákat, foglalkozásokat tartottak volna. Felépítették volna az épület nyugati oldalán az úgynevezett igazgatói szállásépületet és annak kapuját is, amelyek külső megjelenésükben és stílusukban szervesen kapcsolódnak a levéltár épületéhez, de eddig csak terveken léteztek. 

Jobbra a Levéltár Bécsi kapu tér felé néző homlokzatának részlete, balra, a Nándor utca felől az igazgatói épület, amely a lebontott villamos teherelosztó helyére épült volna Pecz Samu eredeti tervei szerint (Forrás: Várkapitányság)

Visszaépítették volna a második világháború után, 1945-ben felrobbantott 75 méter magas ikonikus tornyot, az épület jelképét, amelyben a látogatóközpont részeként kilátót alakítottak volna ki.  A beruházás része lett volna a teljes homlokzati és tetőrekonstrukció, a faldíszek restaurálása, a mára leromlott állapotú Bécsi kapu téri főépület teljes gépészeti korszerűsítése és felújítása, az elektromos hálózat felújítása és az épület vízszigetelése. 

Pecz Samu eredeti tervrajza a toronnyal és a meg nem épült szárnnyal

Ezenkívül az egész épületet funkcionálisan is újragondolták volna, az új elképzeléseknek megfelelően modernizálták volna a teljes belső infrastruktúrát,  valamint elvégezték volna a belsőépítészeti restaurálást. Új zöld felületeket, kertet és teraszt is kialakítottak volna az új épületrészek mellett. A fejlesztés a közbeszerzési felhívás szerint a meglévő épületből 16 288 négyzetmétert érintett volna.

A Várkapitányság lapunk megkeresésére közölte: „A közeljövőben megújítjuk a Magyar Nemzeti Levéltárat, csak a világszerte tapasztalható gazdasági változások miatt a munkát egy későbbi időpontra ütemezzük át.”

A Magyar Nemzeti Levéltár közel háromszáz éve jött létre, Bécsi kapu téri épülete 1912 és 1923 között épült. Tervezője, Pecz Samu az átadás előtt egy évvel, 1922-ben, éppen 100 éve hunyt el.

Nyitókép: A Levéltár az újjáépülő toronnyal, balra mellette a Bécsi kapu egy 2020-as látványterven (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)