Több mint százéves tervek alapján újítják meg a Magyar Nemzeti Levéltér ikonikus épületét. A Nemzeti Hauszmann Program keretében, a Várkapitányság irányításával hamarosan elindul a levéltár Bécsi kapu téri épületének teljes felújítása és bővítése, már nyilvános az épület tervezésére vonatkozó közbeszerzési kiírás – közölték a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

Mint írják, a fejlesztésnek köszönhetően ismét egy hosszú évtizedek óta elhanyagolt, az emberek elől elzárt terület újul meg a budai Vár kiemelt pontján, amely XXI. századi tartalommal, de az eredeti történelmi környezethez illeszkedő, lenyűgöző külsővel várja majd a látogatókat.

Képeslap az Országos Levéltárról az 1930-as években (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény

A közlemény arról is beszámol, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár visszakapja a kommunizmus ideje alatt elvett telkét. Megépítik rajta azt az épületszárnyat és épületet, amelyeket a legendás építész, Pecz Samu az eredeti tervein feltüntetett, de sosem valósultak meg. Az üres telken újonnan megépülő épületszárnyban látogatóközpontot alakítanak ki, és olyan közösségi tereket is létrehoznak, amelyekben lehetőség lesz kiállításokat, pedagógiai foglalkozásokat, módszertani képzéseket és konferenciákat tartani.

A jelenleg üres telken megépítik az eddig csak terveken létező, úgynevezett igazgatói szállásépületet és annak kapuját is, amelyek külső megjelenésükben és stílusukban szervesen kapcsolódnak a levéltár épületéhez.

A Levéltár eredeti tervrajzai

A bejegyzésből azt is megtudhatjuk, hogy újjászületik a II. világháborúban megsérült torony is, amelyet a megmentése helyett 1945-ben felrobbantottak. A toronyhoz kapcsolódó nyugati épületrészt is helyreállítják. A háborús pusztítás miatt megsérült, majd felrobbantott torony az újjáépítése után turisztikai célokat szolgál: a 75 méter magas építményből egyedülálló látvány tárul a jövőben a látogatók elé.

Mint írják, a toronyban korszerű lift biztosítja majd a látogatók könnyű és gyors feljutását. Kiemelt cél, hogy a különleges panoráma megtekintése mellett a látogatók információt kapjanak Magyarország legrégebbi közgyűjteményéről.

Súlyosan megsérült a torony 1945-ben (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A torony nélküli Országos Levéltár épülete 1964-ben a Kapisztrán tér felől (Fotó: Fortepan/Képszám: 50723)

A Levéltár az újjáépülő toronnyal, balra mellette a Bécsi kapu egy 2020-as látványterven (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

A mára leromlott állapotú Bécsi kapu téri főépület teljes gépészeti korszerűsítésén kívül a homlokzatot is teljeskörűen felújítják, a faldíszeket restaurálják. Új zöld felülettel is gazdagodik a Levéltár, a megújuló épülethez kert és terasz is kapcsolódik majd – írják a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

Nyitókép: A Magyar Országos Levéltár épülete 1933-ban (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)