Újjászületik az Országos Levéltár épülete – Kilátó lesz az új toronyban

A cikk angol nyelvű változata: The building of the National Archives is being reborn - There will be an observation deck in the new tower

2022. június 27. 17:00

Hamarosan elkezdődik a Bécsi kapu téri Országos Levéltár épületének felújítása és bővítése, ismét megépítik annak ikonikus tornyát, ahol kilátó lesz. Az új épületszárnyban látogató- és oktatási központot is kialakítanak, valamint kert és terasz is kapcsolódik majd a levéltárhoz.

Több mint százéves tervek alapján újítják meg a Magyar Nemzeti Levéltér ikonikus épületét. A Nemzeti Hauszmann Program keretében, a Várkapitányság irányításával hamarosan elindul a levéltár Bécsi kapu téri épületének teljes felújítása és bővítése, már nyilvános az épület tervezésére vonatkozó közbeszerzési kiírás – közölték a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

Mint írják, a fejlesztésnek köszönhetően ismét egy hosszú évtizedek óta elhanyagolt, az emberek elől elzárt terület újul meg a budai Vár kiemelt pontján, amely XXI. századi tartalommal, de az eredeti történelmi környezethez illeszkedő, lenyűgöző külsővel várja majd a látogatókat.

Képeslap az Országos Levéltárról az 1930-as években (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény

A közlemény arról is beszámol, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár visszakapja a kommunizmus ideje alatt elvett telkét. Megépítik rajta azt az épületszárnyat és épületet, amelyeket a legendás építész, Pecz Samu az eredeti tervein feltüntetett, de sosem valósultak meg. Az üres telken újonnan megépülő épületszárnyban látogatóközpontot alakítanak ki, és olyan közösségi tereket is létrehoznak, amelyekben lehetőség lesz kiállításokat, pedagógiai foglalkozásokat, módszertani képzéseket és konferenciákat tartani.

A jelenleg üres telken megépítik az eddig csak terveken létező, úgynevezett igazgatói szállásépületet és annak kapuját is, amelyek külső megjelenésükben és stílusukban szervesen kapcsolódnak a levéltár épületéhez.

A Levéltár eredeti tervrajzai

A bejegyzésből azt is megtudhatjuk, hogy újjászületik a II. világháborúban megsérült torony is, amelyet a megmentése helyett 1945-ben felrobbantottak. A toronyhoz kapcsolódó nyugati épületrészt is helyreállítják. A háborús pusztítás miatt megsérült, majd felrobbantott torony az újjáépítése után turisztikai célokat szolgál: a 75 méter magas építményből egyedülálló látvány tárul a jövőben a látogatók elé.

Mint írják, a toronyban korszerű lift biztosítja majd a látogatók könnyű és gyors feljutását. Kiemelt cél, hogy a különleges panoráma megtekintése mellett a látogatók információt kapjanak Magyarország legrégebbi közgyűjteményéről.

Súlyosan megsérült a torony 1945-ben (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A torony nélküli Országos Levéltár épülete 1964-ben a Kapisztrán tér felől (Fotó: Fortepan/Képszám: 50723)

A Levéltár az újjáépülő toronnyal, balra mellette a Bécsi kapu egy 2020-as látványterven (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

A mára leromlott állapotú Bécsi kapu téri főépület teljes gépészeti korszerűsítésén kívül a homlokzatot is teljeskörűen felújítják, a faldíszeket restaurálják. Új zöld felülettel is gazdagodik a Levéltár, a megújuló épülethez kert és terasz is kapcsolódik majd – írják a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

Nyitókép: A Magyar Országos Levéltár épülete 1933-ban (Fotó: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

Összesen 5 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


"torony dombra nem való" - Hogy ez mekkora baromság, nem tudom honnan vette az illető ezt az épületes gondolatot.

https://mnl.gov.hu/a_het_dokum..

Válaszok:
belter | 2022. július 4. 00:13

Abszolut tamogatom a torony visszaepiteset, de meg kell mondjam, hogy azzal a kilogo kemenyszajadekkal meghosszabbitva meglehetosen bizarr latvanyt kelt. Nem biztos, hogy ehhez a reszlethez ragaszkodni kell.
Szerintem a toronysisak esztetikusabb es autentikusabb lenne, ha a fiatornyokhoz hasonloan csucsban vegzodne, foleg hogy a kemenyre mar ugysem lesz szukseg a jovoben.


Remekül kiegészíti a hivatkozott szöveg a PestBuda nagyszerű, minden részletet, véleményt feltáró írását. Ma is létezik olyan műemléki-, városképi alapelv, hogy torony (adótorony, kilátótorony, víztorony, akár középkori vártorony) nem való hegytetőre, sőt egyenesen tájseb.

Ennek némileg ellentmond éppen a Budai Vár tornyokkal övezett látképe. A újkor hajnalától (Michael Wolgemut Buda fametszetű városképe 1493-ból Hartmann Schedel világkrónikájában) korunkig ez Budapest „city skyline”-ja.

Gyerekkori álmom, hogy egyszer visszaépülhet középkori valójában az anjou István-torony, ami csak pár lépésre állt a barokk királyi palotától. Nem lenne bántó, sőt éppen az idézett Lux Kálmán rajzán együtt látható, a ma újjáépülő Hauszmann-féle épülettömeggel, kupolával: https://nullahategy.hu/wp-cont..ávetítve_a_Hauszmann-félére_1920.jpg

Éppen az István-torony ihlette valószínű Pecz Samu levéltári kéménytornyát. Mégis gondoljunk bele, versenyezhet-e egy amúgy is túlzott léptékű épülettömb kétszeres magasságú előtte sosemvolt tornya a Mátyás-temploméval, a Domonkos-toronnyal Magdolna-toronnyal, a buzogány toronnyal, sokszázéves történelmi emlékekkel!

Ezesetben Lux Kálmánnal értek egyet: MOL torony Budai Várhegyre nem való. Állítom, hogy a kevésszámú ostrom utáni jól sikerült visszabontás egyik dobogósa (Rados Jenő új PM-homlokzata mellett).Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó