Megújuló Citadella: katonai erőd volt, most átvágják a falait

A cikk angol nyelvű változata: The Citadel will be renewed: the former military fortress' walls are being breached

2022. november 28. 14:00

Évtizedeken át méltatlan állapotok uralkodtak a Gellért-hegy tetején, a Citadella környékén, ám tavaly tavasszal, a régészeti feltárásokat követően elkezdődött a volt katonai erőd megújítása, átalakítása. Most következik az erődfalak átvágása a látványterveknek megfelelően, valamint a rondella új funkciók szerinti kialakítása és a szükséges szerkezetépítési munka.

A hosszú évtizedek óta elzárt és lepusztult erőd megújítása 2020 második felében a régészeti feltárásokkal indult, azóta folyamatosan, a terveknek megfelelően haladnak a munkával a Várkapitányság szakemberei. A belső udvar rendbetétele, a külső falfelületek felújítása után újabb fontos állomásához érkezett az építkezés – közölték a Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán.

A külső falfelületek felújítása után újabb állomásához érkezett az építkezés (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

A falak felületeit kőrestaurátori technológia szerint az egységes megjelenés érdekében restaurálják (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

Arról is tájékoztatnak, hogy az alábbi feladatokkal folytatódik az erőd rekonstrukciója: a parképületek belső homlokzati falainál, a falszerkezet közvetlen környezetében újabb feltárások lesznek, az erőd falainak új szigetelését is elvégzik. Megkezdődik a látványterveknek megfelelően az erődfalak átvágása, a rondella új funkciók szerinti kialakítása és a szükséges szerkezetépítési munka.

A bejegyzésből kiderül, hogy a déli erődfalszakasz visszaépítését követően a falak felületeit kőrestaurátori technológia szerint az egységes megjelenés érdekében restaurálják a szakemberek.

Látványterv a Citadelláról (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

A Citadella megújítása egy sok évtizedes adósság törlesztése, hiszen a Gellért-hegy csúcsán, turisztikailag kiemelt helyen, az ország egyik legszebb panorámájú pontján a világörökségi helyszínhez méltatlan állapotok uralkodtak. A Várkapitányság célja, hogy Budapest csúcsán egy szerethető helyszínt adjanak vissza a magyaroknak, ahol a hazai és a külföldi látogatók is tartalmasan tölthetik el az időt. Egy zöld, nyitott, szabad parkot hoznak létre, a nyugati ágyútoronyban pedig a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató kiállítást alakítunk ki – írják.

Nyitókép: Újabb szakaszához érkezett a Citadella megújítása (Forrás: Nemzeti Hauszmann Program)

KORÁBBI CIKKEK:

Már elkészült a felújítás alatt álló Citadella egy falszakasza

A Citadella kertje és falai is megújulnak, 1500 négyzetméteres kiállítótér lesz az erődben

Clark Ádámtól Cseh Tamásig – Számtalan titkot őriz a 170 év után újjászülető Citadella

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Kb 25 éve egyszer már felújították a falakat, de mivel belül nem szedték ki a föld feltöltést a szobor felőli végeken, pár év múltán a felújított falrész kezdett megint lerohadni kívülről is. Kutyasétáltatás közben rossz volt nézni a félmunkát...
Remélem most rendesen végezték el a munkálatokat.


Teljesen hibás gondolat. Elég lenne egy bejáró nyílást vágni a falba és mögé lépcsőt tenni.

Válaszok:
Sándor | 2022. november 29. 23:11

Tulajdonképp bejáratot kell elől is készíteni és belépő jegyet szedni. Ha a Halászbástyára kell belépőjegy, akkor a Citadellára miért is ne? A Fővárosnak is szüksége van a pénzre és a Citadella fenntartása is pénzbe kerül. Ráadásul közbiztonsági okokból is célszerű nappal belépőt szedni, éjszakára lezárni.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó