Tizenhat pályamű érkezett be a Népliget tájépítészeti ötletpályázatára – olvasható Budapest Városháza Facebook-oldalán, ahol azt is közölték, hogy a zsűri hamarosan értékeli a pályaműveket.  

A Fővárosi Önkormányzat 2022. július 31-én hirdetett tájépítészeti ötletpályázatot a Népliget megújítására, olyan tervezőcsapatok számára, amelyeknek legalább egy tagja tájépítész – erről mi is beszámoltunk. Az elvárás az volt, hogy a tervezők a Népligetről 2021-ben elfogadott stratégiai terv alapján fogalmazzák meg, hogyan képzelik el Budapest 130 hektáros közparkjának a jövőjét.

A Népliget rekonstrukciójának főbb szempontjai (Forrás: nepliget.budapest.hu)

A tavalyi pályázati kiírásban a felújítás egyik feladatának a zöld felületek és a növényállomány megújítását nevezték, célként nevezték meg a burkolt felületek csökkentését, a klímabarát, ökologikus zöld felületek és a parki vízfelület létrehozását. Szerepelt a hirdetményben, hogy azokat a „kaputereket" is rendezni szeretnék, amelyeken keresztül a legtöbben érkeznek meg a parkba (például a metróállomás környéke). 

A tervezők számára kitűzött feladatok között szerepelt az érkezési pontok kialakítása, ahol minden szükséges funkció megtalálható (vendéglátóegységek, illemhelyek). Ezen kívül a közvilágítás fejlesztésésére, a park autóforgalmának csökkentésére, a Népliget játszóterének fejlesztésére, futókör és napozórét létrehozására, az egykori Mutatványos tér helyén rendezvénytér kialakítására is várták az ötleteket a pályázat résztvevőitől. 

A 2017-ben bezárt Planetárium és környezete (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

„A Népliget Stratégiai Terve után az ötletpályázat a következő lépés a megújulás irányába. A pályaművek ugyanis hozzájárulnak, hogy eljussunk a részletes kiviteli szintű tervekig, és végre megvalósulhasson egy-egy parkrész megújítása” – olvasható Budapest Városháza Facebook-oldalán.

Ebből a bejegyzésből is kiderül, és már tavaly is közölték, hogy nem átfogó parkrekonstrukció lesz, hanem a felújítást szakaszokban fogják elvégezni. A Népliget megújítására így még éveket kell várni. A Budapest zöldfelületeinek fejlesztéséről szóló, 2021-ben elfogadott Radó Dezső-tervben – amely ma is elérhető a Fővárosi Önkormányzat honlapján – 2022-t jelölték ki a tervezés évének, és 2027-re ütemezték be az I. ütem megvalósítását. A tervezés azonban még nem kezdődött el, hiszen tavaly nem tervpályázatot, hanem csak ötletpályázatot hirdettek.

A Népliget X. kerületben, a VIII. és a IX. kerület határán fekszik. A parkot a XIX. század közepén alakították ki, a századforduló idején városi park lett sétányokkal, vendéglővel, mutatványos térrel. 

Nyitókép: A Népliget 2022-ben (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)