Idén ünnepeljük Neumann János matematikus születésének 120. évfordulóját, a jubileum alkalmából egész éves programsorozatot rendez a Neumann Társaság, amelynek nyitóeseményét szerdán rendezték meg az Óbudai Egyetemen – írja az MTI.

„A mai nappal veszi kezdetét az az egész éven át tartó országos rendezvénysorozat, amelyen a XX. század egyik legkiemelkedőbb, legmeghatározóbb magyar tudósa, a napjainkban használatos digitális számítógépek működési elvét is kidolgozó Neumann János születésének 120. évfordulójára emlékezünk” – emelte ki köszöntőjében Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora, a szakmai konferenciát megelőző sajtótájékoztatón.

Neumann János (Forrás: njszt.hu)

Kitért arra, hogy a jubileumi év során számos közös programot terveznek a Neumann Társasággal, ezek között említette, hogy együttműködnek többek között a Kutatók éjszakája és a Múzeumok éjszakája programjainak megszervezésében, helyszínt biztosítanak a Neumann János életéről szóló vándorkiállításnak, emellett számos ismeretterjesztő és szakmai programot rendeznek a Neumann-emlékévhez kapcsolódan.

Beck György, a Neumann Társaság elnöke az eseményen egyebek mellett elmondta, hogy az emlékév nyitórendezvényét összekapcsolták a magyar informatika napjával, hogy az erre a napra tervezett szakmai konferencián a magyarországi informatika kialakulásának történetétől a napjainkig elért eredményekig számos témát bemutathassanak az előadók.

Beck György, a Neumann Társaság elnöke beszédet mond a Neumann 120 emlékév nyitórendezvényén az Óbudai Egyetem központi campusán 2023. január 18-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Szalay Imre, a Neumann Társaság ügyvezetője a programokat ismertetve elmondta, hogy az emlékév egyik kiemelt eseménye a Nemzetközi Informatikai Olimpia lesz, amit Szegeden rendeznek meg augusztus végén. A megmérettetésre 100 országból mintegy 400 versenyzőt várnak.

Emellett a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) interdiszciplináris konferenciát rendeznek szeptemberben, Balatonfüreden pedig emlékfaültetéssel és kiállítással tisztelegnek Neumann János előtt. A  Magyar Nemzeti Bank emlékérmét bocsát ki a jubileum alkalmából. Elmondta, hogy esszépályázatot, illetve novellapályázatot is hirdettek az emlékévhez kapcsolódóan. Képzőművészeti pályázatukra 150 alkotást nyújtottak be a pályázók. A legjobb pályaművekből kiállítást rendeznek a Deák 17 Ifjúsági Galériában.

Kitért arra, hogy a jubileum alkalmából több kiadvány is napvilágot lát, egyebek mellett Idézhető Neumann címmel, gazdag fotóanyaggal illusztrált album jelenik meg a közeljövőben. A kiállítások között a Fasori Gimnáziumból indul vándorútjára a Neumann életművéről szóló vándorkiállítás, amit Szegeden, Balatonfüreden és Óbudán is bemutatnak majd.

Megkoszorúzták Neumann János matematikus szobrát az Óbudai Egyetem központi campusának kertjében (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Az emlékévet az eseményen videóüzenetben köszöntötte Neumann János lánya, az Egyesült Államokban élő Marina von Neumann Whitman. A sajtótájékoztató után a résztvevők megkoszorúzták Neumann János szobrát az Óbudai Egyetem szoborparkjában

Az emlékévről további információ olvasható a https://n120.njszt.hu/ oldalon.

Forrás: MTI

Nyitókép: Neumann János szobra az Óbudai Egyetem központi campusának kertjében (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)