Hevesi Sándorra emlékeztek a Fiumei úti sírkertben

2023. május 4. 9:00

A 150 éve született Hevesi Sándor síremlékénél tartottak megemlékezést a Fiumei úti sírkertben. Hevesi Sándor egy személyben volt színházi rendező és igazgató, drámaíró és fordító, továbbá színművészeti oktató és publicista.

Hevesi Sándor rendezőre, drámaíróra, színházigazgatóra emlékeztek szerdán születése 150. évfordulója alkalmából a Fiumei úti sírkertben a Nemzeti Színház szervezésében – olvashatjuk az MTI hírében.

A megemlékezésen Kozma András, a Nemzeti Színház Hevesi Sándor-díjas dramaturgja felidézte, hogy Hevesi Sándor (1873–1939) a magyar színházművészet kiemelkedő alakja volt, aki nemcsak rendezőként, hanem íróként, műfordítóként és kritikusként is jelentős életművet hagyott maga után.

Hevesi Sándor 1922 és 1932 között a Nemzeti Színház igazgatója volt, ez az időszak pedig a teátrum egyik virágkorát jelentette – emelte ki Kozma András, hozzátéve, hogy a színházigazgató teljesen újszerű, többek között Max Reinhardt, Edward Gordon Craig és Konsztantyin Szergejevics Sztanyiszlavszkij hatásait mutató rendezései, elméleti írásai megújították az akkori Nemzeti Színház repertoárját.

Hevesi Sándor a teátrumban jelentős szervezeti változásokat is hozott, ugyanis bevezette a bérletrendszert, és megnyitotta a Nemzeti Színház kamaraszínházát is – fűzte hozzá Kozma András. Elévülhetetlen érdemei vannak a modern Shakespeare-rendezésekben, de felújította Moliére és Ibsen műveit is. A magyar klasszikusok közül átdolgozta a Bánk bánt és Az ember tragédiáját is – mondta a Nemzeti Színház dramaturgja. Ő volt az első, aki elindította a magyarországi színházi képzést, 1927 és 1932 között maga is tanított a Színművészeti Akadémián. Munkásságát 1930-ban Corvin-koszorúval ismerték el. Élete során 280 darabját mutathatta be – idézte fel Kozma András.

A Nemzeti Színház egykori igazgatója, Hevesi Sándor síremléke a rendező, író, műfordító, kritikus születésének 150. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Fiumei úti sírkertben 2023. május 3-án (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Hevesi Sándor és a magyar színházművészet nemzetközi jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint a magyar rendező Edward Gordon Craiggel, az akkori világszínházi folyamatok egyik legjelentősebb alakjával 25 éven keresztül folytatott levelezése – emelte ki a dramaturg. Hevesi Sándor példája mutatja, hogy az intellektussal, a művészetünkkel „szellemi nagyhatalmak” közé kerülhetünk. Ez méltóvá tesz bennünket arra, hogy a színházművészetünket az elsők között emlegessük – fogalmazott Kozma András.

A megemlékezésen koszorút helyezett el Hevesi Sándor sírjánál Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója; Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója; a Magyar Színházi Társaság nevében Vajda Márta ügyvezető és Novák János, a társaság elnökségi tagja; Besenczi Árpád, a zalegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója, valamint Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója.

Forrás: MTI

Nyitókép: Hevesi Sándorra emlékeztek a Fiumei úti sírkertben (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Sajnalatos, hogy a rola elnevezett ter az ott allo szinhazzal egyutt nevehez meltatlan allapotban van a mai napig.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó