Hevesi Sándor rendezőre, drámaíróra, színházigazgatóra emlékeztek szerdán születése 150. évfordulója alkalmából a Fiumei úti sírkertben a Nemzeti Színház szervezésében – olvashatjuk az MTI hírében.

A megemlékezésen Kozma András, a Nemzeti Színház Hevesi Sándor-díjas dramaturgja felidézte, hogy Hevesi Sándor (1873–1939) a magyar színházművészet kiemelkedő alakja volt, aki nemcsak rendezőként, hanem íróként, műfordítóként és kritikusként is jelentős életművet hagyott maga után.

Hevesi Sándor 1922 és 1932 között a Nemzeti Színház igazgatója volt, ez az időszak pedig a teátrum egyik virágkorát jelentette – emelte ki Kozma András, hozzátéve, hogy a színházigazgató teljesen újszerű, többek között Max Reinhardt, Edward Gordon Craig és Konsztantyin Szergejevics Sztanyiszlavszkij hatásait mutató rendezései, elméleti írásai megújították az akkori Nemzeti Színház repertoárját.

Hevesi Sándor a teátrumban jelentős szervezeti változásokat is hozott, ugyanis bevezette a bérletrendszert, és megnyitotta a Nemzeti Színház kamaraszínházát is – fűzte hozzá Kozma András. Elévülhetetlen érdemei vannak a modern Shakespeare-rendezésekben, de felújította Moliére és Ibsen műveit is. A magyar klasszikusok közül átdolgozta a Bánk bánt és Az ember tragédiáját is – mondta a Nemzeti Színház dramaturgja. Ő volt az első, aki elindította a magyarországi színházi képzést, 1927 és 1932 között maga is tanított a Színművészeti Akadémián. Munkásságát 1930-ban Corvin-koszorúval ismerték el. Élete során 280 darabját mutathatta be – idézte fel Kozma András.

A Nemzeti Színház egykori igazgatója, Hevesi Sándor síremléke a rendező, író, műfordító, kritikus születésének 150. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Fiumei úti sírkertben 2023. május 3-án (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

Hevesi Sándor és a magyar színházművészet nemzetközi jelentőségét mi sem mutatja jobban, mint a magyar rendező Edward Gordon Craiggel, az akkori világszínházi folyamatok egyik legjelentősebb alakjával 25 éven keresztül folytatott levelezése – emelte ki a dramaturg. Hevesi Sándor példája mutatja, hogy az intellektussal, a művészetünkkel „szellemi nagyhatalmak” közé kerülhetünk. Ez méltóvá tesz bennünket arra, hogy a színházművészetünket az elsők között emlegessük – fogalmazott Kozma András.

A megemlékezésen koszorút helyezett el Hevesi Sándor sírjánál Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója; Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója; a Magyar Színházi Társaság nevében Vajda Márta ügyvezető és Novák János, a társaság elnökségi tagja; Besenczi Árpád, a zalegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója, valamint Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója.

Forrás: MTI

Nyitókép: Hevesi Sándorra emlékeztek a Fiumei úti sírkertben (Fotó: MTI/Lakatos Péter)