Régészeti feltárás kezdődött a mai napon, 2023. május 15-én a Budavári Palotanegyedben. A Várkapitányság MTI-hez eljuttatott mai közleménye szerint a feltárásokra a Szent György tér rendezésének előkészítéseként van szükség, ezt követően lesz lehetőség a tervezett burkolatjavítások elvégézése. A nyár végéig tartó munkálatokra a Várkapitányság adott megbízást. 

A mostani feltárás csak a Szent György tér zöld felületeit érinti, így a látogatók továbbra is zavartalanul használhatják a Dísz tértől a Budavári Sikló felső állomásához és a Hunyadi-udvarhoz vezető kijelölt gyalogos útvonalakat – írja az MTI a Várkapitányság közleménye alapján.

A tervezett lezárások és gyalogosútvonalak (Forrás: Budavári Palotanegyed Facebook-oldala)

Közölték azt is, hogy a Várhegynek ezen a részén a második világháború óta nem volt hasonló mértékű feltárás, így a szakemberek az eddigi eredményekhez hasonlóan sok fontos leletre számítanak.

Szintén május 15-ével kezdődik a Palota út felújítása a Budapest Közút beruházásában. Megújul az útpálya burkolata, biztonságosabb, középszigetes gyalogosátkelőket alakítanak ki, és kerékpársávot létesítenek a Dózsa György tér és a Dísz tér között. Ezzel egy időben korszerűsítik a Palota út alatt húzódó távhővezetéket, amely a Budavári Palota krisztinavárosi szárnyába vezet – tudatta a Várkapitányság.

Május 15-én kezdődik a Palota út felújítása (Forrás: Google maps)

A munkálatok miatt ideiglenesen megváltozott forgalmi rend lép életbe: a Palota út teljes hosszán, a Dísz tér és a Dózsa György tér között forgalomkorlátozásra, váltakozó szakaszokon jelzőlámpás forgalomirányításra kell számítani. A gyalogosok terelt útvonalon közlekedhetnek, a Budavári Palotába vezető útvonalakról táblák kihelyezésével, a közösségi médiában és a Budavári Séták magazinban fognak tájékoztatást adni.

Kitértek arra is, hogy a felújítás ideje alatt a budai Vár továbbra is megközelíthető marad a tömegközlekedés, a gépkocsi- és gyalogosforgalom számára egyaránt. A gyalogosok számára a Palota úti gyorslifteket ajánlják, amelyekkel ingyenesen, kényelmesen és akadálymentesen érhető el a Budavári Palota szintje. A Palota úton található Infopont ideiglenesen a Csikós-udvarra, a gyorsliftek felső megállója mellé költözik – írták.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Szent György tér (Fotó: Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala)