A Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán olvasható felhívás szerint archív fotókat várnak a Budavári Palota már megkezdett történelmi megújításához.

A Királyi Palota Nagy udvara 1937-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 114682)

A bejegyzésben közlik, hogy az egykori uralkodói palota hamarosan visszakapja századfordulós homlokzatát és tetődíszeit, a belső tereinek egy része is korhűen születik újjá. A pontos újratervezést az eredeti elképzelések mellett a korabeli fényképek tudják a leginkább támogatni, mert több esetben a mesterek kisebb-nagyobb módosításokkal valósították meg az elfogadott terveket.

Ezeknek az apró, de lényeges eltéréseknek a feltárásához a tervezőcsapat szakemberei folyamatosan gyűjtik a még fellelhető képi anyagokat a Budavári Palota II. világháborút megelőző és az azt követő időszakából.

Lovat fékező csikós szobra a Lovarda előtt, háttérben a Királyi Palota (ma Budavári Palota) krisztinavárosi szárnya 1936-ban (Fotó: Fortepan/Képszám: 57200)

„A tudományos igényű kutatás során eddig nem ismert képek is előkerültek már, az is előfordult, hogy hagyatékból bukkant elő egy fontos részletet is tartalmazó fotó. Remélve, hogy a legnagyobb gyűjtemények képanyaga mellett magánszemélyeknél is lehetnek a tervezés szempontjából nélkülözhetetlen képek, ezért felhívást teszünk közzé. Várunk minden olyan eredeti vagy digitalizált fényképet, továbbá fotónegatívot, amely hasznos lehet a tervezőknek” – írják.

Az alábbi e-mail-címre várják a képeket felajánlók jelentkezését: fotoadomanyok@varkapitanysag.hu

Forrás: A Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldala

Nyitókép: A Királyi Palota (ma Budavári Palota) és a Lánchíd utca házai a Dunáról nézve 1933-ban (Fotó: Fortepan/Képszám: 133601)