Június 15-én nyílik a Postapalota tornya a hozzá tartozó tetőterasszal és kávézóval, ahonnan Buda eddig ismeretlen panorámája tárul a közönség elé – tették közzé a napokban a Pénzmúzeum honlapján. A műemléki védettséget élvező épület különleges, bástyaszerű tornyáról már 2020-ban közölték, hogy turisztikai kilátópontként fog működni, de mindeddig nem lehetett tudni, hogy pontosan mikortól látogatható.

A nyitás időpontjának a bejelentését összekötötték annak a hírnek a közlésével, hogy immár a százezredik látogatóját fogadta az épületben működő Pénzmúzeum.

Az épület tetőterasza (Fotó: Bodó Péter/pestbuda.hu)

Az egykori Budai Postapalota a Széll Kálmán tér legismertebb épülete, Sándy Gyula tervei szerint épült 1926-ban. A Magyar Posta 2008-ban kiköltözött belőle, ezután hosszú évekig üresen állt. 2018-ban a Magyar Nemzeti Bankhoz került, és az ekkor kezdett rekonstrukciónak köszönhetően az épület Buda Palota néven született újjá, az MNB Felügyeleti Központ és a Pénzmúzeum székházaként. Az intézmény 2022. március 15-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. 

„Évszázados értékünk – Korcsolyapályától a Pénzmúzeumig” címmel új időszaki kiállítás nyílt áprilisban a Postapalotában (Fotó: Pénzmúzeum)

Hogy a június 15-én nyitó toronyban, a kávézóban és a tetőteraszon  pontosan milyen látvány fogadja majd a látogatókat, egyelőre nem tudjuk. Egy korábbi cikkből tudhatjuk, hogy a lépcsőn kívül egy üveglifttel is fel lehet jutni a torony tetejébe. Annyit azonban most is olvashatunk a Pénzmúzeum honlapján, hogy a budai Várra, a Vérmezőre és Hűvösvölgy felé is páratlan kilátást kínál a torony.

A Buda Palota tavalyi megnyitása óta az épület több pontja is látogatható. Így maga a Pénzmúzeum, ahol A pénz útja című állandó kiállítás mellett időszaki tárlatok is láthatók. (A legutóbbi időszaki kiállítás a Postapalota múltjába és jelenébe vezeti be a látogatót.) A nagyközönség előtt is nyitva áll a múzeum előcsarnokában található kávézó, amely korábban a Postapalota pénztárcsarnoka volt. 

A Pénzmúzeum a június 24-i Múzeumok éjszakájára is készül, olyan programmal, „ami minden pénzt megér” – fogalmaznak sejtelmesen a honlapon.

Forrás: Pénzmúzeum

Nyitókép: A Postapalota épülete (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)