A felújított Hild teret s benne a Belváros legújabb játszóterét az V. kerületi családok szeptember 17-én vehették birtokba. A játszóteret a megváltozott képességű gyermekek igényeinek megfelelően alakították ki, és Dániel András nagy sikerű Kuflik-mesesorozatának szereplőivel népesítették be – olvasható az MTI hírében.

A vasárnapi eseményre kiadott közleményében az V. kerületi önkormányzat felidézte, hogy a főváros önkormányzata 2021. október 1-jével adta át a leromlott állapotú Hild tér üzemeltetését a Belváros önkormányzatának. Az V. kerület célként határozta meg, hogy a tér és a kapcsolódó közterületek átépítésével a mai kor igényeinek megfelelő közösségi teret és parkot alakítsanak ki, amelynek szerves része az új játszótér is.

Az új Kufli-tematikájú játszótér a belvárosi Hild téren a megnyitó napján, 2023. szeptember 17-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Tájékoztatásuk szerint a Dániel András mesesorozatának szereplőivel benépesített új park és játszótér kialakítását közösségi tervezés előzte meg a lakosság bevonásával, figyelembe vették az V. kerületben élő családok és a szomszédos óvoda igényeit is.

A parkátadó rendezvényen Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere azt mondta: nagy öröm és büszkeség a belvárosiaknak, hogy összefogással, közös tervezéssel létrehozták a Hild téren Magyarország első Kufli-tematikájú, befogadó játszóterét, ahol a megváltozott képességű gyermekek is önfeledten játszhatnak.

Az V. kerületi önkormányzat tájékoztatása szerint a park felújítása során klímatudatos megoldásokat alkalmaztak. Mint ahogyan a Belvárosban az elmúlt időszakban megújult összes közterületen, itt is kialakították a csapadékvíz-gazdálkodás feltételeit. A növényzet vízellátását a helyben gyűjtött és megtartott csapadékvízzel, fúrt kútból származó talajvízzel, vízpazarlásmentes automata öntözőrendszerrel biztosítják.

A zöldszemléletnek megfelelően nemcsak a faállomány növelésére, hanem a meglévő fák megőrzésére is kiemelt figyelmet fordítottak. A Hild téri faállomány 13 új fával, köztük több nagy méretű, 20-25 éves, 15-20 méter magas egyeddel, változatos magasságú cserjékkel, évelőkkel és gyepfelülettel is gazdagodott.

A parkban illemhelyet és pelenkázót is kialakítottak, és egy gyermekbarát ivókutat is telepítettek.

A Belváros finanszírozásában megvalósult beruházást a megváltozott képességű gyermekek társadalmi integrációját segítve a Szerencsejáték Zrt. adománnyal, míg a környezetbarát és energiahatékony innovációhoz hozzájárulva az MVM Partner Zrt. pályázati támogatással segítette.

Forrás: MTI

Nyitókép: Átadták a megújult Hild teret a belvárosban (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)