Több lépésben újult meg az az újlipótvárosi terület, amely a Pozsonyi út, a Garam utca és az Újpesti rakpart találkozásánál található. Az első 2019-ben az volt, hogy a korábban névtelen terület nevet kapott, a Száz év magány és a Szerelem a kolera idején című könyvek szerzőjének, Gabriel García Márquez kolumbiai írónak a nevét – olvasható a budapest13.hu honlapon.

Korábban ezen a részen egy benzinkút működött, melynek bontása 2022-ben kezdődött meg. Ennek köszönhetően a park területe 4029 négyzetméterre bővült. 

Megnőtt a zöld felület aránya a területen (Fotó: kozszolgaltato.bp13.hu)

A Garam utca vonalában új járdát alakítottak ki, a Pozsonyi út menti járdát kiegészítették, illetve a parkon belül új gyalogosfelületeket is építettek. Az Újpesti rakparton a Garam utca vonalával új gyalogátkelőhely is létesült. A park látogatói egyrészt a jelenlegi szobor körül, másrészt a park Pozsonyi út, illetve Garam utca felőli oldalon találnak pihenőteret.

A parkban kialakított sétautak mentén összesen 38 új fát ültettek, ezekkel együtt a park faállománya 65 egyedből áll. Emellett több mint 2 ezer cserje és 4 ezer tő évelő is földbe került. A területre várostűrő növények kerültek. Ilyenek például a fák közül a galagonya és a csörgőfa, a cserjék közül a madárbirs, a gyöngyvirágcserje, a fagyal, az örökzöld mirtuszlonc, az évelők közül pedig a levendula, a cipruska, a macskamenta, a kakukkfű, a meténg és a tollborzfű. 

A parkban sétautakat és pihenőtereket is kialakítottak (Fotó: budapest13.hu)

A növényeken túl a parkban elhelyeztek 14 támlás és 10 támla nélküli padot, valamint 10 hulladékgyűjtőt, 3 ebürülék-gyűjtőedényt és egy kutyaillemhelyet is. A Pozsonyi úthoz közel eső részeken 5 kerékpártámasszal és egy kerékpáros szervizponttal is bővült a terület. A szervizponton van csavarhúzó, villáskulcs, csavarkulcs, imbusz és torx kulcskészlet, küllőkulcs, pumpa és nyomásmérő óra is.

A terület Gabriel García Márquez kolumbiai írónak a nevét kapta 2019-ben (Fotó: kozszolgaltato.bp13.hu)

A XIII. kerületi önkormányzat és Kolumbia magyarországi nagykövetségének képviselői együtt adták át a Gabriel García Márquez parkot ünnepélyes keretek között 2024. március 25-én.

Forrás: budapest13.hu, kozszolgaltato.bp13.hu

Nyitókép: A megújult Marquez park Újlipótvárosban (Fotó: kozszolgaltato.bp13.hu)