A Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én nyitották meg a Gellért-hegyen a Rózsakertet – olvasható a Főkert bejegyzésében.  A Jubileumi park területén Budapest 150. születésnapja alkalmából alakították ki a rózsaágyakat, ahol éppen 3195 tő pompázó és illatozó rózsa között lehet sétálni. Ez a szám nem véletlen: mindegyik rózsatő egy-egy magyarországi, illetve határon túli települést szimbolizál – közlik a bejegyzésben.

A teraszos elrendezésű park a méhsejt alakú virágágyásokkal (Fotó: Főkert)

Kiderül az is, hogy Budapest rózsáját, egy barackszínű Großherzogin Luise típusú rózsát a Budapesti lány című szobra mellett lehet látni, de több mint 50 egyéb fajtát is ültettek. Van köztük a halvány rózsaszíntől a narancssárgáig többféle színben virító Jazz Tantau, intenzív illatú Anne Duprey, sötétrózsaszín Hotline típusú, és persze a klasszikus vörös sem maradt ki, többek között Rotilia és Dalli Dalli fajtát is ültettek.

A Gellért-hegy Jubileumi parkjában létrehozott rózsakert (Fotó: Főkert)

A rózsák időszakos virágzása miatt évelőket is telepítettek a területre és a csapadékvíz megtartására egy esőkertet is építettek.

Forrás: Főkert

Nyitókép: A nemzeti összetartozást szimbolizáló, újonnan átadott rózsakert a Gellért-hegy Jubileumi parkjában a nemzeti összetartozás napján, 2024. június 4-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)