A józsefvárosi Palotanegyedben két utcaszakasz újult meg, a Krúdy Gyula utcát a Rökk Szilárd utca és a Lőrinc pap tér közötti szakaszon, a Mária utcát a Krúdy Gyula és Baross utca között építették át – olvasható a jozsefvaros.hu honlapon. Korábban beszámoltunk róla, hogy a munkálatok 2024. január 16-án kezdődtek. A  felújítás mára befejeződött,  június 4-től újra teljes hosszában járható mindkét út.

A megújult Krúdy Gyula utca (Fotó: jozsefvarosujsag.hu)

Mindkét utcában már csak egyoldali parkolás lehetséges a korábbi kétoldali helyett. Az egyik oldali parkolósáv felszabadítása lehetővé tette a járdák kiszélesítését és egy-egy fasor kialakítását talajkapcsolatos fákkal. A fák alá évelőágyásokat és cserjéket telepítettek, a már meglévő növényágyásokat pedig részben megújították – derül ki a honlapról. 

Az utcákban az úttest a járda szintjére került, de az eltérő burkolatoknak köszönhetően jól elkülönül egymástól az úttest és a járda.  A kereszteződésekben szűkült az útpálya a könnyebb gyalogosátkelés érdekében. Megújították a közvilágítást, új kandelábereket állítottak fel.  A Krúdy utcában egy több mint 155 éves vízvezeték futott, melyet a felújítás során kicseréltek.

Fasort is telepítettek az utcába (Fotó: jozsefvarosujsag.hu)

A templom előtti terület is megújult. A Lőrinc pap téren már nem lehet parkolni. A felújítás eredményeként zöld és gyalogosbarát utcaszakaszok jöttek létre. A csomópontban kiemelések lassítják le az áthaladó gépjárműveket, ezzel biztonságossá téve a kereszteződést. 

Kerékpárral továbbra is mindkét utcán mindkét irányban lehet közlekedni.

Az átalakítás célja, hogy a Kálvin tértől a korábban már felújított utcákon, valamint a most elkészült útszakaszokon kényelmesen el lehessen sétálni a Nagykörútig.

A megújult utcák ünnepélyes átadása július 17-én lesz.

Forrás: jozsefvarosujsag.hu

Nyitókép: A VIII. kerületi Mária utca és Lőrinc pap tér sarka a felújítás után (Fotó: jozsefvarosujsag.hu)