Költözhet a Nagy Imre-emlékmű

2018. december 9. 11:10

A Nagy Imre-emlékmű a Jászai Mari térre kerülhet, a helyére pedig visszaállítják a Nemzeti Vértanúk Emlékművét.

A Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság (KNEB) pénteki ülésén előzetes hozzájárulását adta a Vértanúk terének gyalogos prioritású átépítéséhez és ennek részeként a Nemzeti Vértanúk Emlékművének rekonstrukciójához, valamint ugyancsak előzetes hozzájárulását adta a Nagy Imre-emlékmű Jászai Mari téren történő felállításához. 

A terveket előterjesztő Wachsler Tamás, a Steindl Imre Program (SIP) Nonprofit Zrt. vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a Kossuth tér sikeres megújítása után a Nemzeti Vértanúk Emlékművének rekonstrukciójával a kiemelt nemzeti emlékhely teljes területén befejeződik a kommunista szoborrombolások okozta sebek begyógyítása. 

A Vértanúk terének névadójaként egykor ott állt az 1919-es vörösterror több száz ártatlan áldozatának nevét megörökítő alkotás, amelyet 1945 szeptemberében ledöntöttek és eltüntettek. A korabeli fényképek, dokumentumok alapján hitelesen rekonstruált Nemzeti Vértanúk Emlékműve 2019-ben készül el. Az átépített Vértanúk tere a gyalogosoké lesz, az új forgalmi rend szerint a tömegközlekedés járatainak kivételével gépjárművek nem hajthatnak majd át a téren. 

Wachsler Tamás hangsúlyozta, hogy a Nagy Imre-emlékmű sorsával kapcsolatos aggodalmak alaptalanok, mert az alkotást méltó helyen, a Jászai Mari tér déli, lipótvárosi területrészének geometriai középpontjában tervezik felállítani. 

„A mai döntés után lehet megkezdeni a szükséges egyeztetést az alkotóval” – mondta. A szoborállítás keretében a jelenleg meglehetősen elhanyagolt állapotú tér teljesen megújulhat. Az elfogadott elképzelés szerint a szökőkút helyén, bazalt utcakövekkel kialakított térinstallációval övezett területen állhat majd a Nagy Imre-szoborkompozíció.

(MTI)

Összesen 4 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A szoborparkban van a helye a többi kommunista között. Nem politikai, inkább történelmi tény, hogy Nagy Imre az eseményekre semmilyen hatást nem gyakorolt. Csak sodródott és fogalma sem volt a tényleges helyzetről.


Szégyen a kormányra nézve, hogy mit fog újra felállítani ezen a téren. Egy történelemhamisító, hazug emlékmű kerül Nagy Imre szobrának helyére. https://index.hu/velemeny/olvi..

Válaszok:
Sándor | 2018. december 31. 16:52
Sándor | 2018. december 31. 16:52

A Kun Béla - Szamuely Tibor vezénylte halálosztagok többszáz ártatlant öltek meg ebben az országban. Az emlékmű nem történelem hamisítás, a vörösterror tagadása viszont az!


A Kun Béla - Szamuely Tibor vezénylte halálosztagok többszáz ártatlant öltek meg ebben az országban. Az emlékmű nem történelem hamisítás, a vörösterror tagadása viszont az!Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó