A Petőfi téri ortodox templom felemás tornyait mindenki ismeri, aki valaha átnézett már Budáról Pestre: ez az a sötét tornyú, fehér épület, amely az Erzsébet hídtól északra magasodik a Duna-part házai között, a piarista tömb és a Marriott hotel között félúton. 

Így fest a pesti Duna-part látképe most: középen a Petőfi téri, immár újra kéttornyú ortodox templom, balra a Marriott, jobbra a Március 15-e téri piarista tömb (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az 1951 óta az orosz ortodox egyház alá tartozó, de eredetileg a görög ortodoxok által 1791 és 1801 között épített templom legfőbb ismertetőjegye a II. világháború óta sajnos leginkább csonkasága volt: a tüzérségi csatározásokat két tornyából csak az egyik vészelte át nagyjából épségben. Már ez is óriási szerencse volt, toronysisakjait ugyanis Ybl Miklós tervezte. Ő kapott megbízást 1872-ben arra, hogy az eredetileg Jung József tervezte copf-klasszicista épület befejezetlenül maradt, egyszerű tornyainak tetejére pompás, díszes sisakokat alkosson. Bár Ybl feladata csak a toronysisakok megrajzolása volt, a mester alaposságára jellemző, hogy a homlokzat egészét átalakította, hogy az új tornyokkal is megmaradjon a harmónia. 

A Petőfi téri ortodox templom 1837-ben az eredeti, Jung-féle homlokzattal és az Ybl-féle átalakítás után, 1900-ban (Fotó: 1: FSZEK/Carl Vasquez grafikája, 2: Fortepan/BFL/Klösz György)

A II. világháború azonban ezt az épületet sem kímélte. A nagy robajjal leomlott déli torony jelentős károkat okozott az épület tetőszerkezetében és a szomszéd házban is, a helyreállítás során a számos feladat között a torony újjáépítése hátrébb sorolódott, végül el is sikkadt. A toronycsonkot visszabontották, a templom pedig „tornyaszegetten” állt egészen a hetvenes évekig: ekkor építették vissza a torony talapzatát, a csúcsot azonban nem.

Munkások az Erzsébet híd Dunába omlott láncszerkezetén 1949-ben, háttérben a templom csonka tornya és a szállodasor maradványa (Fotó: Fortepan)

A Petőfi-szobor, amelynek talapzatát szintén Ybl Miklós tervezte, mögötte a csonka tornyú templom 1954-ben (Fotó: Fortepan)

Ám a teljes rekonstrukció szerencsére soha nem került le a napirendről, szakemberek folyamatosan sürgették a műemléki és városképi szempontból egyaránt jelentős hiányosság pótlását. A szavakat végül 2006 és 2009 között váltották föl a tettek, ekkor építették vissza a templom déli tornyát, a toronysisak tartószerkezetét pedig 2010-ben emelték a helyére. Ezt láthattuk a mostani felújításig, a déli torony furcsa, fekete  „sisakja" tehát nem valamiféle posztmodern átépítés eredménye volt, hanem a toronysisak újjáépítésének egy, pénzhiány miatt 9 évig félbemaradt szakasza. A sisak vázszerkezetének felépítését követően már „csak” a rézborítás volt hátra, amely azonban mind közül az egyik legnagyobb munka volt, hiszen enélkül, ahogy említettük, a toronysisak groteszk pótlásnak tűnt csupán, noha (megfelelően távolról nézve) újra szimmetrikussá tette az épületet. 

2010-ben került fel a déli toronyra a sisak vázszerkezete és az azt takaró fekete védőborítás (Fotó: Timár Sára, 2014)

A rézborítást az idei, nagyszabású külső-belső rekonstrukció során, az elmúlt hónapokban helyezte föl Ócsai Sándor toronyépítő mester a déli sisakon lévő vázra, tetejére pedig új, aranyozott kereszt került, amelyet megáldottak, így az épület hetvenöt év múltán újra visszakapta az Ybl-féle átépítés során elnyert formáját. A mostani felújítás során, amelyet a kormány százmillió forinttal támogatott, a toronysisak újjáépítésén túl az üvegablakok egy része is védőréteget kapott, megtisztították a templombelső márványoszlopait és a templom bejáratát díszítő ornamentikát a századok során lerakódott szennyeződésektől. 

Az új torony éppen olyan szép lett, mint a régi, amelyet szintén rendbe hoztak (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Ezt követően a felújítások a templom belsejében folytatódnak majd: felszedik a harmincas években lerakott kőpadlót, amelyet új, padlófűtésre is alkalmas burkolat vált föl, kijavítják és újrafestik a falakat, és restaurálják az ikonosztázt és az ikonokat is. Az épület tehát nemsokára kívül-belül teljesen megújulva fogadhatja majd a híveket és a látogatókat. 

Nyitókép: a Petőfi téri ortodox templom a déli (bal) tornyának újjáépítése és a külső felújítás után, 2019. október 4-én (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)