Visszakapta elpusztult tornyát a Petőfi téri ortodox templom

Írta: Bukovszki Péter

2019. október 5. 9:30

Hetvenöt év után újra két egyforma toronnyal büszkélkedhet a városképi szempontból is jelentős épület, amelynek toronysisakjait Ybl Miklós tervezte.

A Petőfi téri ortodox templom felemás tornyait mindenki ismeri, aki valaha átnézett már Budáról Pestre: ez az a sötét tornyú, fehér épület, amely az Erzsébet hídtól északra magasodik a Duna-part házai között, a piarista tömb és a Marriott hotel között félúton. 

Így fest a pesti Duna-part látképe most: középen a Petőfi téri, immár újra kéttornyú ortodox templom, balra a Marriott, jobbra a Március 15-e téri piarista tömb (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az 1951 óta az orosz ortodox egyház alá tartozó, de eredetileg a görög ortodoxok által 1791 és 1801 között épített templom legfőbb ismertetőjegye a II. világháború óta sajnos leginkább csonkasága volt: a tüzérségi csatározásokat két tornyából csak az egyik vészelte át nagyjából épségben. Már ez is óriási szerencse volt, toronysisakjait ugyanis Ybl Miklós tervezte. Ő kapott megbízást 1872-ben arra, hogy az eredetileg Jung József tervezte copf-klasszicista épület befejezetlenül maradt, egyszerű tornyainak tetejére pompás, díszes sisakokat alkosson. Bár Ybl feladata csak a toronysisakok megrajzolása volt, a mester alaposságára jellemző, hogy a homlokzat egészét átalakította, hogy az új tornyokkal is megmaradjon a harmónia. 

A Petőfi téri ortodox templom 1837-ben az eredeti, Jung-féle homlokzattal és az Ybl-féle átalakítás után, 1900-ban (Fotó: 1: FSZEK/Carl Vasquez grafikája, 2: Fortepan/BFL/Klösz György)

A II. világháború azonban ezt az épületet sem kímélte. A nagy robajjal leomlott déli torony jelentős károkat okozott az épület tetőszerkezetében és a szomszéd házban is, a helyreállítás során a számos feladat között a torony újjáépítése hátrébb sorolódott, végül el is sikkadt. A toronycsonkot visszabontották, a templom pedig „tornyaszegetten” állt egészen a hetvenes évekig: ekkor építették vissza a torony talapzatát, a csúcsot azonban nem.

Munkások az Erzsébet híd Dunába omlott láncszerkezetén 1949-ben, háttérben a templom csonka tornya és a szállodasor maradványa (Fotó: Fortepan)

A Petőfi-szobor, amelynek talapzatát szintén Ybl Miklós tervezte, mögötte a csonka tornyú templom 1954-ben (Fotó: Fortepan)

Ám a teljes rekonstrukció szerencsére soha nem került le a napirendről, szakemberek folyamatosan sürgették a műemléki és városképi szempontból egyaránt jelentős hiányosság pótlását. A szavakat végül 2006 és 2009 között váltották föl a tettek, ekkor építették vissza a templom déli tornyát, a toronysisak tartószerkezetét pedig 2010-ben emelték a helyére. Ezt láthattuk a mostani felújításig, a déli torony furcsa, fekete  „sisakja" tehát nem valamiféle posztmodern átépítés eredménye volt, hanem a toronysisak újjáépítésének egy, pénzhiány miatt 9 évig félbemaradt szakasza. A sisak vázszerkezetének felépítését követően már „csak” a rézborítás volt hátra, amely azonban mind közül az egyik legnagyobb munka volt, hiszen enélkül, ahogy említettük, a toronysisak groteszk pótlásnak tűnt csupán, noha (megfelelően távolról nézve) újra szimmetrikussá tette az épületet. 

2010-ben került fel a déli toronyra a sisak vázszerkezete és az azt takaró fekete védőborítás (Fotó: Timár Sára, 2014)

A rézborítást az idei, nagyszabású külső-belső rekonstrukció során, az elmúlt hónapokban helyezte föl Ócsai Sándor toronyépítő mester a déli sisakon lévő vázra, tetejére pedig új, aranyozott kereszt került, amelyet megáldottak, így az épület hetvenöt év múltán újra visszakapta az Ybl-féle átépítés során elnyert formáját. A mostani felújítás során, amelyet a kormány százmillió forinttal támogatott, a toronysisak újjáépítésén túl az üvegablakok egy része is védőréteget kapott, megtisztították a templombelső márványoszlopait és a templom bejáratát díszítő ornamentikát a századok során lerakódott szennyeződésektől. 

Az új torony éppen olyan szép lett, mint a régi, amelyet szintén rendbe hoztak (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Ezt követően a felújítások a templom belsejében folytatódnak majd: felszedik a harmincas években lerakott kőpadlót, amelyet új, padlófűtésre is alkalmas burkolat vált föl, kijavítják és újrafestik a falakat, és restaurálják az ikonosztázt és az ikonokat is. Az épület tehát nemsokára kívül-belül teljesen megújulva fogadhatja majd a híveket és a látogatókat. 

Nyitókép: a Petőfi téri ortodox templom a déli (bal) tornyának újjáépítése és a külső felújítás után, 2019. október 4-én (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Na végre!
Nagyon dicséretes!
9 évig volt a jobboldali torony ormótlan szerkezete látható és csak találgatni lehetett mi célt szolgál. Ugyanis a szemlélő számára furcsa volt, hogy vastagabb mint a baloldali régi toronysisak és nem értettük, hogyan építik majd véglegesre, hiszen akkor még vastagabb lett volna.
Most már érthető, hogy ez beburkolt szerkezet volt.


75 évet vártunk erre!


Ideje volt mar.
Remelhetoleg hamarosan a fohomlokzat kozepen ektelenkedo lyuk helyere is folkerul az ora.



Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó