Emelet aranyrács mögött: ilyen lesz a pesti Broadway legújabb épülete

Írta: Bukovszki Péter

2019. december 18. 9:00

Bár a Nagymező és az Ó utca sarkán álló ház homlokzata réginek hat, valójában vadonatúj az épület, a falak mögött pedig hamarosan a posztmodern trendeknek megfelelő négycsillagos hotel nyílik.

A helyszín sokaknak ismerős lehet, hiszen korábban évekig itt működött az Instant nevű romkocsma, amely 2017 év elején költözött el. A három telket magába foglaló területre (Nagymező utca 38., Ó utca 28., illetve 30–32, amely utóbbi saroktelek, tehát megegyezik a Nagymező utcai címmel) az építtető Rockwood Kft. már tíz évvel ezelőtt megálmodta azt az extravagáns épületet, amelyet a Studio 100 építésziroda tervezett (sok más mellett ők jegyzik például a Bálnát is). A felépítendő butikhotel az éttermeket, szállodákat, boltokat üzemeltető és rendezvényeket is szervező Hard Rock-hálózat tagjaként működik majd. 

Módosultak az eredeti tervek (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Az eredeti terveken szereplő épület a stílusában izgalmas elegyet sejtetett: mind a leírás, mind a látványképek alapján úgy tűnt, az építtetők a Nagymező utca 38. szám alatti kétemeletes, 1870 körül épült eklektikus ház megtartásával számolnak. Bár a már akkor is lerobbant állapotú épület valóban nem volt kiemelkedő éke a környéknek, de helyi védelem alatt állt, hiszen szerves részét képezte az utcaképnek. A 2010-es évek elején tehát úgy tűnt, a sarokházat felújítják, és jelentősen bővítik: modern ráépítést kap, amely megosztó, de kétségkívül jellegzetes külsőt kölcsönöz majd az épületnek. 

Az eredeti ház a bontás előtt (Fotó: Google Streetview)

A 2016 végén indult építkezés azonban 2017 nyarán szomorú fordulatot vett. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Nagymező utca sarkán álló kétemeletes, korábban megtartandónak ígért épületet teljesen lebontották. A hivatalos magyarázat szerint azért, mert a homlokzat megtámasztását biztosító állványzat túlságosan nagy helyet foglalt volna el a forgalmas Nagymező utcából, akadályozva ezzel a közlekedést. 

A ház a Nagymező utca felől (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A ház tehát a szomszédos, Ó utcai telkeken álló kisebb épületekkel együtt eltűnt, és megkezdődött az alapozás: a majdani hotelt kiszolgáló, 70 férőhelyes mélygarázs építése. A városkép miatt aggódóknak viszont jó hír, hogy az épülő hotel sarki épülettömbje az eredeti házat másolja, kívülről tehát úgy tűnik majd, mintha a kétemeletes épületet visszaépítették volna. Igaz, ez a ház már nem az a ház lesz, hiszen modern alapanyagokból készült, míg az eredeti, romos házacskától végleg elbúcsúzhatunk.  

Így készül a réginek tűnő új homlokzat (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

 Az eset kisértetiesen hasonlít a Király utca 40. esetéhez, ahol egy szintén rossz állapotú épületet bontottak le, majd építettek vissza az eredetit idéző, régies homlokzattal, de modern alapanyagokból, és másfajta belső térrel. Bár az utca képe rendezettebb lett, a különbség mégis szembetűnő, a visszaépített homlokzat ugyanis részleteiben és a kivitelezés minőségét tekintve is elmarad az eredeti házétól. 

Az eredetinek látszó, modern építményből emelkedik ki az az aranyszínű rácsozat, amely a fölső két szintet takarja, s egyben a ház legkarakteresebb részét adja. A rajta elhelyezett hatalmas Hard Rock Hotel embléma pedig világosan hirdeti, hogy az építkezés a népszerű nemzetközi szálloda- és étteremlánc legújabb tagjaként valósul meg. 

A rácsozás mögött újabb emeletek bújnak meg (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A beruházás egyébként tavaly elnyerte az Év tervezett hotelprojektje díjat, az indoklás szerint azért, mert „a budapesti Hard Rock Hotel új szintre emeli a főváros hotelkínálatát. A Hard Rock koncepciója, hogy nem hagyományos szállodai szolgálatást nyújt, hanem »true lifestyle hotelkénk« 360 fokos valódi fogyasztói »experience«-et, - zenei, vizuális, szolgáltatásbeli élményt nyúlt vendégeinek. Éttermeivel, bárjaival, rooftop rendezvényhelyszínével a Hard Rock Budapest nemcsak a külföldi vendégek számára, hanem a budapesti minőségi szórakozásra vágyóknak is egy új, világklasszis minőségű szórakoztatást kínál majd.” 

Balra a hotel Ó utcai, teljesen modern külsejű épülettömbje, jobbra a Nagymező utca 38. sarokház (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Újabb régi ház tűnt tehát el a belváros egyik olyan utcájából, amely még többé-kevésbé egységesen őrizte az eredeti, eklektikus képét. Bár az új épület valóban eredeti és izgalmas, ráadásul úgy tűnik, a kivitelezés minősége is magasabb szintű az átlagosnál, de a bontás tényén ez már nem változtat. 

Nyitókép: Így fest az épület a Nagymező utca felől (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

Összesen 6 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Igen ez nagy divat Bécsben is, régi épületekre emeletráépítés. Most a Köröndön próbálják a leégett tetőtérbe modern elemeket ráépíteni.
Remélem sikerül a műemléket megóvni!
Majd kiderül.

Válaszok:
belter | 2019. december 19. 15:31
Sándor | 2019. december 21. 11:29

Én már ezt a építészeti stílust se bánnám, ha az Andrássy út 88-90. számú Állami tulajdonú kiemelten védett műemlék házat végre felujitanák. Én itt lakom, konkrétan ránk omlik az épület, miközben az Állam piaci alapú lakbért óhajt tőlünk szedni.????????☹️


Jó megoldásnak tartom a történeti jellegű épületek kiegészítését, bővítését, ráépítését kortárs építészeti elemekkel. Itt három fontos szempont azért van: 1. korszerű, jól használható új belső terek jöjjenek létre, 2. ne sértse az eredeti homlokzat-, tömeg-, utcakép értékeit, 3. összhatásában egy magasabb építészeti színvonalú együttes jöjjön létre. Erre sok jó példa van már hazánkban is. Az Andrássy úton, az NN Biztosító nemzetközi elismerést szerzett székháza ilyen.


Az Andrássy út 88-90 ahogy látom a Körönd egyik palotája. Valóban ráférne a felújítás. Talán ez az a köröndi épület, ahol még semmi jele a felújításnak. Szemben a leégett házat már renoválják, a Kodály ház már régen fel lett újítva, sőt a vele szemben lévő háznál is áll egy toronydaru, talán ott is elkezdődik valami.


Anyaghasználatát tekintve pont ilyen a Parlament előtt visszaállított épület amivel a ronda majomketrect lecserélték


A Köröndön muszáj a régi míves tetőszekezetet helyreállítani, mert a tér jellege megkívánja.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó