Bontják a Testnevelési Egyetem épületét

A cikk angolnyelvű változata: Old building of the University of Physical Education being demolished

Írta: Pestbuda.hu

2020. szeptember 18. 16:00

A napokban elkezdődött a Testnevelési Egyetem Alkotás utcai épületének bontása. Alkotás utca – Győri út – Kiss János altábornagy utcák által határol területen folytatódik a campusfejlesztés, amelynek eredményeként a hallgatók és az oktatók a jövőben az egyetemi ranghoz méltó környezetben végezhetik majd a munkájukat.

Ezekben a napokban bontják a Testnevelési Egyetem régi „Új épületét” – írja a Testnevelési Egyetem honlapja, a tf.hu. A XII. kerületi Alkotás utca 44. szám alatti tanulmányi épület és a mellette lévő, 2015 októberében leégett atlétikai csarnok épületmaradványa hamarosan teljesen eltűnik a területről.

Drónfotó a Testnevelési Egyetem régi ​épületének bontásáról (Fotó: Vidor Gergely/tf.hu)

Az utcáról is láthatóak a bontási munkálatok (Fotó: pestbuda.hu)

A Testnevelési Egyetem területének Alkotás utcai oldalán 1987-ben elkészült ötszintes épület a kivitelezése idején még korszerűnek számított. Ma már azonban nem felel meg az igényeknek, így a campuszfejlesztés részeként a bontása mellett döntttek.

Az Alkotás utcai fronton​ fekvő épületkomplexum 1987-ben épült (Fotó: tf.hu)

Az Alkotás utca – Győri út – Kiss János altábornagy utcák ölelésében elindult campusfejlesztés több ütemben, nagy területen valósul meg.  Többek között a sportolók felkészítésére szolgáló fedett atlétikai csarnokot, tornacsarnokot, labdajáték-csarnoképület, továbbá egy kismedencével ellátott 50 méteres tanuszodát létesítenek. A Csörsz utcai területen lesz majd egy 400 méteres, nyolcsávos, szabadtéri atlétikapálya, az élőfüves, NB1-es méretű futballpálya és két kültéri teniszpálya. Felépül itt az 53 szobás Sporthotel is.

A tömb fejlesztésével az egyetem oktatói és hallgatói egyetemi ranghoz méltó épített környezetben, modern előírásoknak megfelelő körülmények között végezhetik majd munkájukat.

Videó az épület bontásáról: https://youtu.be/XyUeX_ev4u4

Nyitókép: Bontják a TF régi Új épületét (Fotó: Vidor Gergely/tf.hu)

Összesen 5 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Azért szörnyű, hogy a 70-es évek épületei, olyan igénytelen stílusban lettek felépítve, hogy ma már bontásra ítéltek. Ez történt Virág Csaba Teherelosztójával a várban (ami nem csak önmagában ronda, de nem illik a környezetébe), vagy a Külföldi Ösztöndíjasok Kollégiumával a Budaörsi úton. Ezekben az épületekben semmi építészeti érték nincs. Egy zsákutca, amit most igyekeznek helyrehozni.

Válaszok:
belter | 2020. szeptember 20. 08:52

Nem lehet, hogy ez csak a divathullámok törvénye? Arra gondolok, hogy ami szüleinknek tetszett, az nekünk éppen vállalhatatlan, de a nagyszüleink ízlésvilága már védendő érték. Az építészeti közízléssel is így lehet: a Szervita téri parkolóház keveseknek tetszett bontása előtt, de az Erzsébet téri buszpályaudvar (Nyíri István, 1949.), a Fehérvári úti SZTK (Lauber László, Szendrői Jenő) szinte műemlék. Biztos, hogy nem a építési minőséggel vagy az építészeti-, formaképzési képességgel volt a baj a szocreáltól a rendszerváltásig. Egyszerűen kiment a divatból (és még nem jött vissza). A "téef" is egy egy kiváló építész tanár "kísérletező" alkotása, évekig próbáltam megszeretni. Sok érzelmi szál is fűzött sokakat az atlétikai csarnok, a tanuszoda/tornacsarnok épületeihez is. Elsodorta a történelem, kikerült az Unokáink is látni fogják műsorból

Válaszok:
Sándor | 2020. szeptember 29. 22:39

Amikor megépült a Kisföldalatti, az egy olyan stílusban épült, amely ma is szép és vállalható. A 2-es és 3-as metró felújításánál, alig hagynak meg valamit a régi dizájnból, pedig annak idején szépnek és modernnek számítottak. Ennyire gyorsan elavul a közelmúlt építészete? Bécsben a Westbahnhof felújításánál meghagyták a középső szoc-real részt és mellé építettek egy modern bővítést.

Válaszok:
belter | 2020. szeptember 23. 20:29

El tudom képzelni, hogy a 40-es, 50-es években nem tartották szépnek, korszerűnek a Kisföldalatti századfordulós díszítőelemeit, öntöttvas és látszó szegecselt tartószerkezeteit. Ma ez nem kérdés. És valóban: A Ferenciek tere metróaluljáró vagy a 3-as metró fémlemez borítású oszlopai mindig nagyon tetszettek, időtállónak gondoltam. Az új meg... A bécsi példa nagyon jó az épített örökség minőségelvű védelmére és egyben a modern, kortárs épületek megőrzésére, bővítésére


A Szervita téri parkolóház helyére egy még rondább épül. Anno a Vörösmarty téren egy jellegtelen ház került a háborúban megsérült és sajnos nem helyreállított Haas palota helyére. Mostanra egy sokkal rondább, kifelé dőlő falú majomketrec van ennek a helyén. A legújabb üvegfalú építészet nagyon ronda dolgokat hozott ide, pl. a Kálvin térre.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó